meer inbraakpreventie in de regio

In de gemeente Raalte is al jaren sprake van een stijgende trend in het aantal woninginbraken (hoewel in de laatste maanden wat lijkt af te zwakken). In 2011 werden er 115 inbraken gemeld tegenover 79 in 2010. In 2008 vonden er slechts 39 inbraken plaats. De trend is overigens landelijk. Reden voor de politie en de gemeente Raalte om een nieuw plan te lanceren dat het aantal inbraken moet beperken en het aantal opgeloste zaken moet verhogen. Het plan bestaat uit twee trajecten. Ten eerste krijgen omwonenden van woningen waar is ingebroken een flyer in de brievenbus met preventieve tips.

De rondgang maakt onderdeel uit van het buurtonderzoek, maar ook medewerkers van de gemeente kunnen daarvoor worden ingezet. Eventueel zullen buitengewoon opsporingsambtenaren de wijk intrekken om de bewoners persoonlijk aan te spreken. Henk van Bussel, woordvoerder van de Politie IJsselland vertelt: “Denk dan aan onveilige situaties die zijn opgemerkt. ‘Ik zie dat u in de schuur een zitmaaier heeft staan waar geen slot op zit.’ Of: ‘Op vakantie geweest? We zagen vorige week stapels post bij u binnen liggen.’ Of: ‘Ik zie bij u een laptop op tafel staan, haalt u die weg als u gaat slapen of blijft hij in het zicht staan?’” Hij wijst ook op het gebruik van social media. “We tweeten met zijn allen lekker raak dat we in Zuid-Frankrijk zitten.”

Politie en gemeente hebben bewust voor deze periode gekozen om te starten met de preventieve aanpak. “Zeker in deze periode met vakanties is het goed om daar aandacht aan te besteden”, stelt Zoon. Hij wil ook Plaatselijk Belangen bij de aanpak van de woninginbraken betrekken.

Het tweede deel van het plan richt zich op het vergroten van de sociale controle. Via de pers en social media zullen de bewoners van de gemeente Raalte op de hoogte worden gehouden van het aantal inbraken. Maar ook wordt hen gevraagd goed de ogen open te houden. “Als je ziet dat iemand inbreekt of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct naar 112. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader of de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen. De centralist van de meldkamer kan tevens een Burgernetactie starten, zodat de agenten samen met de deelnemers van Burgernet kunnen uitkijken naar de verdachten.” Daarbij vragen gemeente en politie ook aan hondeneigenaren om tijdens het uitlaten van de hond een oogje in het zeil te houden.

De inwoners in de veiligheidsregio IJsselland kunnen zelf een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als je je woning verlaat. Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Ga zorgvuldig met sleutels om; leg geen reservesleutel onder de deurmat of in de bloempot. Plaats geen briefje achter het raam waaruit afwezigheid blijkt. Op de website staging2.keurmerkveiligwonen.nl/consument lees je alles over hoe je jouw woning veiliger kunt maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.