lenteakkoord is einde verzorgingshuis

Dat mensen langer thuis blijven wonen, daar is Van Kampen voorstander van. Extramuraliseren, heet dat principe. Maar de grens die nu getrokken wordt, ligt volgens hem te hoog. “Mensen die nu in een verzorgingshuis geholpen moeten worden met de algemene dagelijkse levensbehoeften als aankleden, naar het toilet gaan, douchen, die mensen zijn straks afhankelijk van enkele momenten thuiszorg. Ook mensen die begeleiding nodig hebben met het invullen van de dag moeten zich zelfs straks redden. Je moet oppassen dat die niet de hele dag voor het raam gaan zitten. Als ze geluk hebben kijkt die uit op straat, dan zien ze tenminste nog wat.” Van Kampen acht het niet uitgesloten dat er onder deze categorie mensen zullen zijn die juist versneld verouderen en dus versneld opgenomen worden.

Zorggroep Raalte is niet alleen onaangenaam verrast door de maatregelen omdat de groep die niet meer voor opname in aanmerking komt aanzienlijk groter is dan verwacht. Ook de snelle invoering baart zorgen. 1 Januari is het al zo ver. “We hadden 2014 verwacht. Deze ingreep heeft zo’n grote impact, daar hadden we ons wel beter op voor willen kunnen bereiden.”

Een van de maatregelen van de Zorggroep is meer investeren in de dagbesteding en in de thuiszorg. “We kunnen dan de zorg aan huis leveren en overdag kunnen de mensen bij ons terecht voor ontmoeten en activiteiten.”

Lemelerveld

Zware tijden voor de Zorggroep, want het Lenteakkoord van de Kunduzcoalitie was niet de enige onheilstijding. “We kregen vorige week ook ineens te horen dat de financiering voor de 2e fase van de nieuwbouw in Lemelerveld stop gezet wordt. In dat gebied werken we samen met zorgkantoor Zwolle en die koos voor een beleidsverandering die komt overeen met het kabinetsstandpunt: de zorg moet aan huis geleverd worden.”

In Lemelerveld heeft Zorggroep Raalte al een accommodatie. Maar hier worden momenteel acht verpleegplaatsen bijgebouwd die in oktober worden opgeleverd. “Het voelt alsof ze de spelregels tijdens het spel veranderen,” vindt Van Kampen. “We hadden alles tot in detail afgestemd met Achmea, de financier namens de overheid. Maar zo ineens trekken ze de stekker uit.” De Zorggroep gaat dat besluit dan waarschijnlijk ook aanvechten. Maar tegelijk is er overleg voor een andere optie: “We zouden de zorgopvang om kunnen zetten in een soort serviceappartementen waar wij de volledige zorg bieden. Mensen huren dan zelf en krijgen toch de nodige zorg, maar dan bedienen we ineens een heel andere doelgroep. We wilden in Lemelerveld juist zorgplaatsen voor bijvoorbeeld demente mensen, omdat dáár behoefte aan is.”

Van Kampen sluit niet uit dat Zorgkantoor Midden IJssel eenzelfde maatregel afkondigt als haar zus in Zwolle. Dan zou de situatie in Lemelerveld ook voor de nieuwbouw in Raalte Noord gaan gelden. Daar gaat het om liefst 29 woonplekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.