langeler op infoavond scas

Dinsdagavond hield de Sport en Cultuur Academie Salland (SCAS) een informatieavond voor partners en belangstellenden. Tijdens deze bijeenkomst werd verteld hoe SCAS zich de afgelopen twee jaar heeft ontwikkeld sinds de ‘kick-off’ in 2010 van het project Fit for Life. Art Langeler (hoofdcoach FC Zwolle) hield als gastspreker een presentatie over topsport en talentontwikkeling. Jongeren die de Fit for Life opleidingen volgen verzorgden zang en dans optredens.

Art Langeler gaf een inkijkje in het leven van een coach binnen een topsportorganisatie. Als oud-LO-docent probeert hij steeds meer onderwijsdoelen binnen FC Zwolle te implementeren. Zo worden jonge talentvolle voetballers begeleid door ervaren spelers als Arne Slot. Deze mentoren worden op hun beurt weer begeleid door Art. Life skills (sociale vaardigheden) zijn volgens hem essentieel om succesvol te kunnen zijn in je maatschappelijke carrière. Of dit nu profvoetbal of als bedrijfsmedewerker is, maakt daarbij niets uit.

Tijdens de aansluitende forumdiscussie werd het belang van het aanleren van Life skills onderschreven door de vertegenwoordigers van werkgevers, sportverenigingen en cultuurorganisaties. Willy Haarman (voorzitter van de Kring Raalter werkgevers) gaf aan dat zelfstandigheid, samenwerken, initiatief nemen en doorzettingsvermogen vaardigheden zijn die werknemers aantrekkelijk maken voor bedrijven. ‘wij leren de jongeren wel de vakinhoud’, aldus Haarman.

De ruim vijftig aanwezigen van dertig verschillende organisaties kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld. Na een welkom van Johan Super, voorzitter van de stuurgroep SCAS volgde een presentatie over verleden, heden en toekomst van SCAS door projectleider Peter Reumer. Er is in twee jaar al veel bereikt. Met behulp van een subsidie van Het Platform beroeps Onderwijs (HPBO) is het organiseren van opleidingen en het opzetten van een netwerk vorm gegeven. De subsidie stopt in 2013. Daarna wil SCAS door als organisatie. Daarvoor is de opgezette samenwerking met verenigingen en organisaties van groot belang. Dat hoeft volgens de SCAS-partners geen geld te kosten. Als jongeren goed opgeleid worden, veel bewegen en de via Fit for Life geleerde Life skills goed weten toe te passen, komen de jongeren fitter, gezonder en mentaal en sociaal goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Dan zullen problemen als overgewicht, schooluitval, vandalisme en jeugdcriminaliteit afnemen. Dat zorgt voor een enorme besparing van kosten. Het is dus beter om te investeren in SCAS en Fit for Life dan om het geld te stoppen in het herstellen. Liever preventief dan curatief, stellen de betrokken partijen.

Momenteel vinden er gesprekken plaats met nieuwe partners om ook popmuziek, tennis, volleybal en atletiek aan te kunnen bieden. Komend jaar zullen ook 2e jaars leerlingen en studenten mee kunnen doen.

Deelnemende docenten, trainers, coaches en begeleiders van de verenigingen worden opgeleid om de Life skills te verwerken in hun lesprogramma. Deze kennis nemen ze vervolgens mee naar hun eigen verenigingen die hier dus ook van profiteren.

Het project wordt begeleid door onderzoekers van Hogeschool Edith Stein, Kennispraktijk, en Hogeschool Windesheim. Zij ondersteunen op inhoud en onderzoeken de effecten van de onderwijsprogramma’s. Lector Henk Ritzen (Hogeschool Edith Stein) deed verslag van het wetenschappelijke onderzoeken die worden uitgevoerd om de effecten van de Fit for Life opleidingen te meten. Hij voorziet dat de jongeren zich beter leren presenteren en ook assertiever gaan worden. De effecten zullen pas over een langere periode echt zichtbaar worden. Het is daarom zaak om het project na 2013 voort te zetten.

De audit die door een HPBO-commissie in januari werd gehouden leverde de hoogst mogelijke waardering op. De brede maatschappelijke steun, de goede samenwerking tussen overheid, onderwijs, verenigingen en cultuurorganisaties werden als zeer positief gezien. Ook het feit dat er al gestart is met Fit for Life opleidingen leverde een gunstige beoordeling op. Aandachtspunten zijn het volgen van de ontwikkeling van jongeren in een digitaal volgsysteem en onderlinge communicatie tussen mentoren van leerlingen en docenten van Fit for Life opleidingen.

In de toekomst zullen de Fit for Life opleidingen worden gecertificeerd. Het volgen van deze opleidingen geeft de leerlingen van Carmel College Salland en Landstede een aanzienlijke meerwaarde op de arbeidsmarkt.

Door het bundelen van alle aanwezige krachten op het gebied van cultuur, sport, bedrijfsleven, onderwijs en overheid bewijst SCAS zijn meerwaarde voor Salland.

De projectleiding is in handen bij Paul Vermeulen (Fit for Life) en Peter Reumer (SCAS)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.