Wie als organisatie goed wil blijven presteren, zal regelmatig moeten investeren in zijn medewerkers. Hun vakkennis, manier van werken, persoonlijke effectiviteit en betrokkenheid bepalen uiteindelijk het succes van uw organisatie. Landstede Raalte biedt hiervoor een breed aanbod aan erkende opleidingen, trainingen en coaching op maat. De opleidingen variëren van complete dag-, avond- of deeltijdopleidingen tot kortere cursussen.
Speciaal gericht op de winkelvloer biedt Landstede de ‘Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) opleidingen voor de handel’. Een leerwerktraject, waarbij studenten grotendeels vanuit de praktijk worden opgeleid tot verkoper, verkoopspecialist of filiaalmanager/ondernemer detailhandel.
Marius Splinter, docent Economische vakken: “De BBL bieden we aan voor verkoper (niveau 2) en verkoopspecialist (niveau 3). Naast verkooptechniek en klantenservice leren de studenten nadenken over zaken als goederenstroom, het bestelproces en voorraadbeheer. Maar ook: hoe promoot je jezelf en hoe verzorg je je artikelpresentatie. Doorstromen naar filiaalmanager/ondernemer detailhandel (niveau 4) kan in principe ook via BLL, maar dit vergt wel een heel goede begeleiding. Hier krijgt de opleiding meer diepgang, met opdrachten als het maken van een bedrijfsplan en bedrijfseconomische en managementmodellen. Voor mensen die actief in een winkel werken is de BBL een hele aantrekkelijke leerroute. Ze krijgen primair te maken met alle aspecten uit de winkelpraktijk en komen 1 dag in de week hier hun theorie doen. Die mix van leren op school en in de praktijk past ook goed binnen competentiegericht onderwijs, waarbij het leeraanbod zoveel mogelijk aansluit op de individuele talenten en behoeftes van de student. Ieder krijgt een eigen coach toegewezen, die meedenkt over planning, het maken van keuzes en de studievoortgang. Een ander uniek aspect aan ons onderwijs is dat we vier instroommomenten per jaar hebben. Daarmee zijn we zeer flexibel. Als klein team moeten we heel creatief zijn in ons aanbod. We kijken continu: hoe kunnen we het onderwijs op een leuke manier zo aanbieden dat ze het vak goed leren. Vanuit die gedachte ontwikkelen we allerlei initiatieven, al dan niet samen met partners zoals het VMBO. Ik wil echt af van het typische schooldenken. We werken met jonge, talentvolle mensen die een vak willen leren. Daarin moet een school of stageplaats niet leidend zijn, maar slechts dienen als instrument.”
Op het gebied van Zorg en Welzijn heeft Landstede diverse BBL opleidingen in huis. Van Helpende niveau 2, Verzorgende niveau 3 tot Verpleegkundige niveau 4. Vrijwel alle opleidingen zijn gebaseerd op een leerwerkovereenkomst tussen instelling, student en Landstede. Daarnaast verzorgt Landstede diverse bijscholingen, zoals trainingen in het kader van de wet BIG.
Minie Nijenkamp-Visser, medewerker Landstede: “BBL-studenten hebben al een baan in de zorg. De werkgever leidt hen op in de praktijk en besteedt de theorie-opleiding uit aan ons. Hiervoor sluiten de studenten met de zorginstelling een leerwerkovereenkomst af, op basis van een contract van minimaal 20 uur. Onze studenten komen vanuit diverse organisaties in de wijde omtrek. We bieden opleidingen aan op niveau 2 (helpende zorg en welzijn), niveau 3 (verzorgende) en niveau 4 (verpleegkundige). De examens bestaan uit proeven van bekwaamheid, conform de eisen van externe instantie Calibris.”
In september start Landstede met de nieuwe opleiding MZ/VZ: Medewerker maatschappelijke zorg (MZ), gecombineerd met Verzorgende Individuele Gezondheid (VZ). Bij VZ ligt de nadruk op zorg, verpleegkundige handelingen en coördinatie. MZ is meer gericht op het begeleiden van cliënten. Minie: “De vraag naar de combinatie hiervan neemt toe. Verzorgenden missen de nodige verdieping in de begeleiding van hun cliënten, terwijl MZ tekort schiet in een stuk zorgleven en verpleegkundige vaardigheden. Naar verwachting zal deze combi in de toekomst dan ook een vaste opleiding gaan worden. In company verzorgt Landstede bijscholingen, onder andere ten aanzien van de wet BIG vaardigheden en herregistratie van verpleegkundigen. Daarnaast is ook bijscholing op maat mogelijk. Wanneer een instelling een bepaalde scholingsvraag heeft, bijvoorbeeld over thema’s als communicatie, conflicthantering of zorg aan terminale zorgvragers, bekijken wij de mogelijkheden en bieden hen een trainingstraject op maat.”
Op MBO-niveau heeft Landstede Salland een breed scala aan avondopleidingen te bieden, variërend van taal- en computercursussen via de Volksuniversiteit, trainingen op gebied van mindfullness en communicatie, tot LSSO® opleidingen voor kantoorfuncties. LSSO® is een relatief nieuwe stroming binnen Landstede, waarmee momenteel flink aan de weg wordt getimmerd.
Mariëtte Groot: “Met de MBO 2 opleiding LSSO® zijn we afgelopen schooljaar gestart. Aanvankelijk alleen met Telefoniste/receptioniste, maar hoogstwaarschijnlijk worden daar in het nieuwe seizoen Administratief medewerker en Secretaresse aan toegevoegd. Het LSSO® is een samenwerkingsverband van opleiders in heel Nederland die opleidingen voor kantoorfuncties verzorgen. Het LSSO® werkt met eigen lesmateriaal en neemt in het hele land examens af en verstrekt de diploma’s en certificaten. We werken met losse modules. Deze worden twee aan twee gegeven en als alle vier certificaten zijn behaald heeft men recht op een diploma.
Een andere populaire richting is het aanbod talencursussen, op diverse niveaus. Mariëtte: “Hier zien we mensen die vanuit hun werkgever een opleiding willen volgen of zichzelf willen laten om- of bijscholen. Een vrachtwagenchauffeur bijvoorbeeld, die op Duitsland gaat rijden maar zich in die taal niet voldoende kan redden. Verder geven we les in Engels, Spaans, Italiaans, Frans en vanaf komend cursusjaar ook Russisch.”
De cursus MS Office (Word, Excel, Outlook en PowerPoint) is al geruime tijd in het aanbod verankerd, maar kan nog altijd rekenen op veel belangstelling vanuit het bedrijfsleven. Alle basisvaardigheden voor bovenstaande softwareprogramma’s komen hierin aan bod. Een nieuwe stroming opleidingen die geleidelijk aan in opkomst is, omvat de trainingen Mindfullness, Gedragsverandering en Communicatie. Deze worden deels gegeven op basis van het populaire Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).
De volksuniversiteit is gevestigd in het Kulturhus, Passage 1 in Raalte. Voor meer informatie over alle opleidingen kunt u contact opnemen met Mariëtte Groot of Maarten Augustijn.
Met de toename van werknemers uit bijvoorbeeld Oost-Europa, wordt het voor werkgevers steeds belangrijker te investeren in de taalvaardigheid van hun medewerkers. De taal spreken is één ding, maar het lezen van werkbriefjes of veiligheidsinstructies vergt taalkundig vaak net iets meer. Het team Training Opleiding & Advies (TOA) biedt o.a. cursussen op maat voor anderstaligen, speciaal gericht op arbeidssituaties: ‘Taal op de werkvloer’.
Corrien Faber Hinrichs, coördinator TOA: “Wanneer je als anderstalige het Nederlands goed beheerst en een baan hebt gevonden, heb je al heel wat bereikt. Toch lopen sommige mensen dan tegen taalproblemen aan. Dat geldt voor anderstaligen (NT2) maar ook zeker voor autochtonen (NT1), nog altijd tweederde van de 1,5 miljoen laaggeletterden in ons land. Het niet goed kunnen lezen van werkinstructies of roosters heeft gevolgen voor de productiviteit, maar het niet begrijpen van veiligheidsvoorschriften is ronduit gevaarlijk. Andere vaardigheden waarbij taalbegrip een rol speelt, zijn communicatie met klanten, functioneringsgesprekken voeren, vergaderen of rapporteren. Maar ook op sociaal gebied, want een taalbarrière kan de verhoudingen op de werkvloer onnodig verstoren. ‘Taal op de werkvloer’ wordt voor bedrijven geheel op maat samengesteld en kan desgewenst op de werkvloer worden gegeven. De lessen vinden plaats in kleine groepjes, waarbij iedere cursist leert op zijn of haar eigen niveau. De inhoud is sterk branche-afhankelijk; een baan in de zorg vergt immers andere vaardigheden dan schoonmaak- of productiewerk. Behalve taal, vinden we het ook belangrijk dat de werkgever oog krijgt voor culturele verschillen. Zo kweek je van beide kanten begrip voor elkaar. De voordelen voor de werkgever zijn dus duidelijk: een hogere productiviteit, toename van motivatie, zelfs daling van ziekteverzuim, het beter kunnen voldoen aan klantbehoeftes en minder kans op bedrijfsongevallen. Werknemers op hun beurt zijn zelfstandiger en voelen zich ook zelfverzekerder. Een win-win situatie dus.”