k dootje sluit deuren deze zomer

Het is geen leuke constatering, maar de economische crisis is ook op verjaardagen en feestjes te merken. De cadeauwinkel K-Dootje aan de Nieuwe Markt in Raalte ruimt op zaterdag 28 juli de slingers op. “Het is met de kosten niet meer haalbaar om de winkel te behouden”, aldus Susette Legebeke, eigenaar van K-Dootje. In april heeft ze de knoop doorgehakt om eind juli de deuren te sluiten.

Legebeke begon in 2008, samen met haar zus Monique Temmink, de cadeauwinkel in Het Dok in Raalte. Temmink besloot in november 2011 te stoppen met de werkzaamheden bij de cadeauwinkel en nu is Legebeke na vier jaar ook genoodzaakt om er mee op te houden. “De eerste drie jaren gingen heel goed, maar sinds de crisis van vorig jaar vallen de cijfertjes toch wel erg tegen. Mensen houden de hand op de knip en winkeltjes zoals dit zijn daar dan de dupe van.” Het ligt volgens Legebeke niet aan de hoeveelheid klanten, maar aan de aanschaffingen. “We hebben niet te weinig klanten, maar er wordt gewoon minder uitgegeven. Mensen nemen een DA-bon, een reep chocola en een kleinigheidje mee naar een verjaardag. En dat kleinigheidje halen ze dan bij ons.”

De winkel is een cadeau/feestwinkel die ook wenskaarten en snoep verkoopt. Het assortiment is erg breed als het om feestartikelen gaat. Slingers, confetti, ballonnen, vlaggen, alles voor een verjaardag of een feest is er te vinden. En ook voor de jarige job zelf is er genoeg te vinden. Mokken, T-shirts, spaarpotten, posters, en dit allemaal voorzien van ludieke teksten voor het feestvarken. “Deze winkel heeft een unieke combinatie in Raalte qua assortiment. We begonnen met alleen cadeaus met geinige teksten, zoals T-shirts met ‘Ik ben jarig, KUS ME!’. Hierdoor hadden we aan het begin eigenlijk alleen jongeren verwacht, maar er kwamen ook veel ouderen. Er werd naar Abraham- en Sarahartikelen gevraagd en cadeaus voor bruiloften. Ook zijn we toen wenskaarten gaan verkopen”, aldus Legebeke.

Toen Legebeke de cadeauwinkel vier jaar geleden begon, had ze verwacht dat het sneller zou gaan met het succes. “Zoals ik al eerder zei, de eerste jaren ging het erg goed. Maar nu met de crisis duurt het te lang voordat we weer op het oude niveau zitten.” De eigenares is erg teleurgesteld over het feit dat ze moet sluiten. “Het gaat me echt aan het hart. Maar de kosten worden alsmaar hoger en het is straks niet meer haalbaar. Op dit moment wil het nog wel, maar om de grote klappen te voorkomen, heb ik dit moeilijke besluit genomen.” Maandag 18 juni is de opheffingsuitverkoop begonnen. Alles voor de helft van de prijs, met uitzondering van wenskaarten en snoep. Bij de wenskaarten krijg je wel de derde kaart gratis.

Legebeke zou haar hand er niet voor omdraaien als ze een nieuwe kans zou krijgen. “Ik vind dit werk erg leuk om te doen en zou een nieuwe kans met beide handen grijpen. Maar dan wel een plek in de Herenstraat. De locatie waar we nu zitten, ligt gewoon te ver van het centrum af. Daar loop je toch veel klanten door mis. Dus mocht er ooit in het centrum ergens een pandje vrij komen…”, lacht Legebeke. “Hopelijk dat ik K-Dootje ooit kan heropenen, maar voor nu wil ik graag alle klanten heel erg bedanken die hier de afgelopen jaren voor hun feestjes hebben gewinkeld.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.