ik schrijf het liefst op onhandige plaatsen

Tijdens zijn studie schreef Maarten Metz uit Lierderholthuis al een reisverslag met routebeschrijving over zijn wandeling over de Afsluitdijk. Daarna deed hij in ‘962 kilometer tussen Zwolle en Kampen’ verslag van een dag heen en weer reizen met de trein tussen Zwolle en Kampen. En met ‘een lang weekend’ wist hij tussen het luiers verschonen door ook nog een bestseller te produceren over een ‘gezellig’ weekendje weg met vrienden en iets te veel kinderen.

Maar volledig onverwacht zakte Metz op weg naar zijn werk opeens in elkaar. Tien dagen lang beheerste pijn zijn leven op een zaaltje van het ziekenhuis in Zwolle. Voor ieder normaal mens een reden om het rustig aan te doen, veel te slapen en zich stierlijk te vervelen. Echter niet voor Metz. Minitieus tekende hij alles op wat er op zijn zaaltje gebeurde. De ongemakkelijke stiltes, klagende en rumoerige patienten en de onvoorwaardelijke toewijding van de zusters beschrijft hij in zijn nieuwe boek ‘Morgen mag ik naar huis’.

Metz heeft een neus voor het verhaal achter de schijnbaar alledaagse dingen. In zijn nieuwe boek spelen de patienten op zijn zaal de hoofdrol. Een bont gezelschap dat meestal voor meerdere dagen tot elkaar veroordeeld is. De één bijna dood en de ander iets te vrolijk of te rumoerig. Een oude vrouw die iedere morgen netjes aangekleed naast haar bed zit omdat ze denkt dat ze naar huis mag en vervolgens weer door een zuster in bed gelegd wordt. Of een Poolse gastarbeider die op zijn bezoekuur vijf prachtige meiden op de rand van zijn bed heeft zitten.

Opvallend is ook hoe Metz het verplegend personeel neerzet. Ondanks de berichten dat verplegend personeel veel last heeft van werkdruk en te weinig tijd heeft voor de verzorging van patienten beschrijft Metz hoe fantastisch hij en zijn medepatienten in de watten gelegd wordt door de opgejaagde zusters. ‘Ik zou er zelf helemaal gek van worden. Al dat gezorg voor die zeurende, spugende en roggelende patienten’.

Het boek ‘Morgen mag ik naar huis’ met vermakelijke tekeningen van de Zwolse illustrator Frank Zuithof, is een ode aan het verplegend personeel maar zeker ook een must voor ieder die langer dan een dag op zaal moet liggen. En voor diegene die blaakt van gezondheid en nog nooit in een ziekenhuis heeft gelegen biedt het boek een prachtig kijkje achter de schermen. Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, bij bol.com of bij de plaatselijke boekhandel. ISBNnummer 97889078641230

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.