het nieuwe carmel kan ook ergens anders

Bestuurders en schooldirectie staren zich dood op nieuwbouw van het Carmel College Salland op de huidige locatie. Nergens wordt gerept over een andere plek voor de school, bijvoorbeeld op de hoek van de Zwolseweg en de Ceintuurbaan. En dat terwijl een stedenbouwkundig onderzoek in eerste instantie de laatstgenoemde plek juist aanwijst als ‘voor de hand liggend’.

De gemeenteraad heeft nog geen besluit genomen over de plek waar het nieuwe Carmel College moet komen te staan, toch wordt nergens in de ambtelijke notities over een andere locatie voor de school gesproken. Wel heeft het college van burgemeester en wethouders zich uitgesproken over hun voorkeur: nieuwbouw op de huidige plek. Dat is ook wat het schoolbestuur het liefst wil. De gemeenteraad, die uiteindelijk het besluit neemt, heeft zich hier echter nog niet over uitgelaten.

Bouw op de hoek van de Zwolseweg en de Ceintuurbaan betekent volgens de conclusie van het stedenbouwkundig onderzoek dat het bewuste deel van het dorp de ‘mentalmap’ van Raalte wordt. Dat is volgens het onderzoek van belang voor zowel de school als voor mogelijk aanvullende maatschappelijke voorzieningen.

De plek op de Ceintuurbaan wordt volgens het onderzoek op twee manieren minder aantrekkelijk om een school neer te zetten.: “Vanwege een veilige bereikbaarheid voor leerlingen en vanwege de samenhang met de VMBO-school wordt de locatie aan de Ceintuurbaan als minder gunstig beoordeeld. Vanuit de optiek van geluidbelasting en externe veiligheid scoort deze locatie beduidend minder dan de huidige locatie.” In het onderzoek wordt echter niet meegenomen dat een deel van de Zwolsestraat straks afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer vanuit Heino.

Grootste pijnpunt in de locatie Zwolseweg is dat het schoolgebouw dan opgetrokken moeten worden op de plek waar nu twee velden van Rohda liggen. Die zouden aan de andere kant van het spoor gesitueerd kunnen worden.

Met het oog op de toekomst biedt de huidige locatie van de school, de Hofstedelaan, ook heel mooie andere mogelijkheden. Het gebouw staat namelijk in de achtertuin van Angeli Custodes. Daarom zouden er ook prima zorgappartementen kunnen komen, de zorg zit immers om de hoek.

Als de school vervolgens naast Tijenraan komt te staan, hoeft de school niet eens zelf meer een gymzaal te hebben. De gymlessen kunnen dan prima in de gemeentelijke sportzalen gegeven worden. Dat sluit vervolgens weer mooi aan op de Sportvisie, waarin een negatief advies staat voor een eigen gymzaal. Het kan volgens die notitie ook prima in het nieuw gebouwde Tijenraan. Daarnaast drukt het de kosten van nieuwbouw en worden de zalen van Tijenraan ook nog eens overdag gebruikt: overdag les aan scholieren, ’s avonds kunnen verenigingen erin sporten.

Als de school op een andere locatie dan de huidige wordt opgetrokken, scheelt dat ook nog eens een bult geld. Voor de tijdelijke huisvesting is namelijk 2 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld hoef je niet uit te geven als je tijdens de bouw van het nieuwe pand, je eigen schoolgebouw kunt blijven gebruiken. Daarnaast lijkt de 2 miljoen euro wat laag geraamd voor de kosten van het tijdelijk onderkomen: De OZB gaat mogelijk omhoog, waardoor de prijs nog hoger wordt.

Met het project zijn vele miljoenen gemoeid. Alleen voor de nieuwbouw van school wordt al 10,9 miljoen euro gerekend. Daarnaast moet er voor de sloop ongeveer zes ton worden ingecalculeerd. Het tijdelijk onderkomen en het afboeken van de huidige boekwaarde tillen het totaalbudget al snel naar 16 miljoen euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.