Home / archiefcentraal / hele centrum raalte betrokken bij haringfeest

hele centrum raalte betrokken bij haringfeest

De Hollandse Nieuwe is ons land binnengevaren. Voor Salland betekent dit dat het centrum van Raalte zaterdag 9 juni in het teken staat van ‘Goede Maatjes met Raalte’; een vrolijk festijn om de komst van de zilte lekkernij met z’n allen te vieren.

“En met een paar hele grote koren gaan we flink uitpakken”, zo belooft Peter Walter van de organiserende Raalte Ondernemersvereniging. Dit keer zijn zeven shanty-, vissers- en gelegenheidskoren uitgenodigd die bij toerbeurt op verschillende locaties in hartje Raalte optreden.

“De koren arriveren rond 11.00 uur bij de Gouverneur, waar ze worden opgevangen door de Roalter Jong’s, die deze dag gastheren zullen zijn” aldus Walter. “Hier vindt eerst het officiële gedeelte van de dag plaats, met als één van de hoogtepunten de bekendmaking van de ‘Beste Maat van Raalte 2012’ om 11.30 uur. Deze titel gaat ieder jaar naar een bekende persoon, die zich op de een of andere manier erg verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeente Raalte. Vorig jaar werd Jan Alferink met de oorkonde verrast.” De ceremonie wordt om 12.00 uur voortgezet met het uitdelen van de nieuwe haring en de korenwijn door de gastheren.

Rond 12.15 uur begeven de koren zich naar de aangewezen locaties om een optreden te geven. De locaties zijn de Gouverneur, de Grote Markt, de Haenehof, Van de Most en Jorink. Walter: “We hebben het zo geregeld, dat de optredens vlak naast de terrassen gesitueerd zijn, zodat iedereen gezellig kan zitten om van de koren te kunnen genieten.” Het grote podium komt op De Plas te staan, waar vanaf 12.40 uur de grote koren te beluisteren zijn. Dit zijn het Goor’s Schlagerkoor uit Goor, Recht deur Zee uit IJsselmuiden en de Zeemansvrouwen uit Zuidbroek. Deze optredens vinden aansluitend plaats.

Op de kleinere podia, her en der in het centrum, zijn bij toerbeurt ook optredens van de overige deelnemende koren: Hart en Smart uit Nijverdal, De Stroatkjals uit Luttenberg, KZN uit Dedemsvaart en natuurlijk ‘thuiskoor’ de Roalter Jong’s.

“Om half vijf verzamelen alle koren op de Plas voor een grandioze grote finale. Dan staan daar straks dus zo’n 300 zangers en zangeressen,” vertelt Walter enthousiast. “Zij krijgen daar allemaal een zangbundel uitgereikt, met liedjes die onder leiding van Hart en Smart gezongen worden. We hopen dat er dan zoveel mogelijk publiek aanwezig is, want óók de toehoorders krijgen een zangbundel overhandigd zodat we met z’n allen als één groot fantastisch koor klinken! We beginnen met de levensliederen en zetten daarna een zeemansmedley in.”

Nieuw dit jaar is dat het koor, dat het best heeft gepresteerd heeft qua zang, uitstraling, performance et cetera, een speciale oorkonde verdient. Dit koor krijgt bovendien de uitnodiging om volgend jaar met ‘Goede Maatjes met Raalte’ weer te komen zingen, waarbij een extra bonus in het vooruitzicht wordt gesteld.

Lees ook

Pubquiz van KBO/PCOB in Trefpunt Heeten

HEETEN – De KBO/PCOB 55 afdeling Heeten pakt de draad weer op. Het activiteitenprogramma begint …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.