haarman niet negatief over economisch klimaat

De economische malaise laat helaas ook de gemeente Raalte niet onberoerd, maar toch is wethouder Economische Zaken Ben Haarman niet negatief over het huidige economische klimaat in zijn gemeente. “Er is hier nog steeds aantoonbaar behoefte aan bedrijfsruimte en ons lokale werkloosheidspercentage (3%) ligt ver onder het landelijk gemiddelde (6,5%). Verder heeft het Raalter Werkgeverspunt gezorgd voor vijftien nieuwe arbeidsplaatsen en zijn we druk doende met de revitalisering van bedrijventerrein De Zegge.”

Ook al is er nog steeds behoefte aan bedrijfsruimte, de gemeente Raalte pakt de uitbreiding van haar bedrijventerreinen wel gefaseerd aan. Daarom is onlangs besloten om voorlopig 3 ha in plaats van 8 ha van bedrijventerrein Blankenfoort II in Heino uit te werken en met het overige deel van dit bedrijventerrein te wachten. Op het bedrijventerrein De Zegge resteert nog 1 ha voor uitgifte op De Zegge VI en De Zegge VII van circa 28 ha wordt ontwikkeld om in de toekomstige behoefte te voorzien. In de meeste kleine kernen zijn ook bedrijventerreinen, maar die worden alleen uitgegeven aan bedrijven uit die kernen. Langs de N35 bevindt zich het bedrijvenpark Sallandse Poort, bestemd voor kantoorachtige bedrijven.

Het bedrijventerrein De Zegge in Raalte krijgt een kwaliteitsimpuls om de economische functie en kwaliteit ervan te behouden of waar mogelijk zelfs te versterken. Voor het bereiken van de gewenste kwaliteitsimpuls is – samen met de Kring Raalter Werkgevers – een uitvoeringsplan opgesteld. Dit project kent verschillende onderdelen, zoals een nieuwe routing en verminderen van parkeeroverlast. Ook het aanleggen van glasvezel en maatregelen rond duurzaamheid vallen onder deze revitalisering. Ben Haarman: “De nieuwe routing betekent een afsluiting van de Kaagstraat ter hoogte van de Praamstraat. Doorgaand verkeer van en naar de Klipperweg is dan alleen nog mogelijk via de Aakstraat / Heesweg of de Boeierstraat / Barkstraat. Deze nieuwe routing is in 2013 gerealiseerd en we denken hiermee de verkeersafwikkeling flink te verbeteren. De parkeeroverlast bestaat o.a. uit parkeren in het groen. Ik vind dat dit niet kan, je parkeert je auto toch ook niet in je tuin. In principe vinden we als gemeente dat iedere ondernemer op zijn eigen terrein ruimte moet inrichten voor parkeren. Is dat niet mogelijk, dan zijn we best bereid om eigen ondernemersinitiatieven welwillend te bekijken op mogelijkheid en wenselijkheid”.

De Zegge beschikt binnenkort ook over glasvezel, maar hier wordt wel een ander traject gevolgd dan de huidige grootscheepse aanleg van glasvezel in de Raalter woonwijken. Wat duurzaamheid betreft is de afkoppeling van het hemelwater inmiddels gerealiseerd.

Naast intensieve samenwerking met het lokale bedrijfsleven vindt Ben Haarman het ook van belang om over de gemeentegrenzen heen te kijken. “Veel van onze inwoners werken buiten de gemeente en een sterke regio is daarom belangrijk voor Raalte. Deze regionale samenwerking vindt o.a. plaats binnen Zwolle Kampen Netwerkstad (ZKN). In ZKN werkt de Provincie Overijssel samen met Zwolle en Kampen en de overige 14 gemeenten in de Regio Zwolle aan versterking van de regionale economie. Uiteraard praten we daar ook over verbetering van de bereikbaarheid via de N35. Het gedeelte binnen onze gemeentegrenzen is momenteel in onderzoek en we hopen dat ook de nieuwe regering hier prioriteit aan gaat geven. Samen met alle betrokkenen gaan we alle democratische middelen hanteren om dit voor elkaar te krijgen”, aldus een strijdbare Raalter wethouder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.