gewoon carolien de kracht van het ek

Afgelopen week mochten wij aanwezig zijn bij de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Noord Ierland in de Arena te Amsterdam. De meeste mensen zullen deze wedstrijd vast op televisie hebben gezien. De hele dag kwamen we overal in Amsterdam al oranje mensen tegen. Verwachtingsvol, hopend op een overwinning. Zelf Ierse mensen met groen witte kleding of Ierse klederdracht aan hadden oranje accessoires.  Wat een samen zijn. In dit geval was de energie heel positief, opbouwend en erg gezellig. De alcohol stimuleerde dit gevoel.

Er waren veel mensen, ik vermoed zo rond de 60.000 mensen in de Arena. De Nederlandse spelers worden flink toegejuicht. Onze jongens doen het goed en dan willen wij er allemaal van mee genieten. De spelers kunnen elkaar goed vinden en blijven aan de bal. Ze zijn helder, geconcentreerd en stralen op een rustige manier uit dat ze gaan winnen vanavond. De inspanning, de afstemming op elkaar en het samen spel levert snel resultaat op. 1-0 Wat een kracht komt er dan vrij. Nog meer als debutant Ron Vlaar zelfs weet te scoren.  Veel applaus als Huntelaar het veld inkomt. Alhoewel dan de afstemming en concentratie van de spelers wat verslapt, ervaren de meeste Nederlanders met de uitslag van 6-0, een gevoel van geluk. Dit geluksgevoel bleef op de achtergrond aanwezig tot zaterdag. 

Dan komt zaterdag, de hoopvolle spanning siddert bijna door de lucht. We willen perse winnen, hebben zeer sterk het gevoel dat we wel moeten gaan winnen. Thuis heeft onze chef-kok alles al goed voorbereid; vlees voor de barbecue gesneden, gemarineerd en we hebben versierd. Er zijn veel straten versierd. De meeste mensen willen voetbal graag samen beleven. “Als wij maar met 1-0 winnen, dan zou onze avond geweldig zijn. En als Duitsland dan met 1-0  zou verliezen…. Dat zou de hemel op aarde zijn voor veel voetbalfans.’ Nou, wat een domper op de gezelligheid. Met 1-0 verliezen, dat hadden we niet verwacht en daar hadden we geen rekening mee gehouden. Ieder mens reageert dan anders. Er werden mensen lacherig, stil, teruggetrokken, een paar gingen vloeken, iemand ging zaken uitleggen, de ander de situatie relativeren, er kwamen onvriendelijke en soms zelf grove opmerkingen. Ik hoorde de opmerking; ‘morgen word ik niet wakker met 1, maar met 2 katers’. Deze stemming lijkt nu op de achtergrond aanwezig en dan tot aanstaande woensdag bouwen we nieuwe hoop en positieve verwachting op. 

We kunnen niet anders dan positief denken, maar we houden een nederlaag in ons achterhoofd. Wat een kracht heeft het EK voetbal dat een groot deel van het land zulke enorme stemmingswisselingen ervaart door zijn uitslag. We zouden bijna met het hele land naar de psychiater moeten.

Moest jij ook bijna opgenomen worden? Hoe heb jij het ervaren? Vertel gerust je ervaringen. staging2.carolienjonkman.nl      info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.