geen schadeclaims in rwzi zaak

In november 2011 legde de gemeente Raalte het bedrijf Beaphar een ‘last onder bestuursdwang’ op, omdat er vermoedens waren dat het bedrijf de toenmalige problemen in de rioolwaterzuiveringsinstallatie veroorzaakte. Het bedrijf zou illegaal giftige stoffen lozen op het riool, waardoor de rioolwaterzuivering aan de Hondemotsweg niet goed meer zou werken. Beaphar werd afgesloten van het riool en moest zelf maar van zijn afvalstoffen af zien te komen. Ook werd er een strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf gestart, maar tegelijkertijd ging Beaphar in bezwaar tegen de bestuursdwang.

Op 2 mei werd bekend dat het strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie gesloten werd. Conclusie van het onderzoek: Er is geen bewijs dat Beaphar de verstoring in de waterzuivering heeft veroorzaakt.

Geruchten over schadeclaims deden al snel de ronde. “Hoeveel gaat dit de gemeente kosten?” was een veel gehoorde vraag. Tot nu toe lijkt het erop dat de kosten voor de gemeente tot 60.000 euro beperkt blijven. De kosten die de gemeente maakt, zijn terug te leiden naar het afvoeren van rioolwater toen de riolering over dreigde te lopen en het onderzoek naar het afvalwater.

De kosten die de drie verschillende partijen gemaakt hebben tijdens deze kwestie, worden als het aan Beaphar, gemeente en waterschap ligt, door een ieder zelf gedragen. Wel gaat het waterschap zelf nog eens een analyse doen van de gehele RWZI-calamiteit.

Of de kous hiermee ook daadwerkelijk af is, valt nog te bezien. Gemeenteraadslid Egbert den Daas heeft al laten weten dat hij overweegt om een interpellatiedebat (soort spoeddebat) aan te vragen. In een reactie op de brief van het college schrijft hij: “Ik begrijp nog steeds niet waarom het college zo lang gewacht heeft met een reactie. Ik vermoed dat men eerst ‘de juridische wonden wilde likken’ en geprobeerd heeft de financiële schade voor de gemeente zoveel mogelijk te beperken.”

Ook merkt Den Daas op dat de houding van het college heel anders is dan aan het begin van de kwestie. “Ik ben door het antwoord van het college nog niet overtuigd van de nut en noodzaak van het in allerijl beleggen van een persconferentie op zaterdagavond. Zonder hard bewijs kwam een gerenommeerd Raalter bedrijf in een kwaad daglicht te staan en als lokale overheid moet je er juist alles aan doen dit te voorkomen. Ik denk dus dat men de impact van de persconferentie op het imago van het bedrijf onderschat heeft.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.