fnv salarisuitbetaling syntus onzeker

Lutz Kressin, bestuurder FNV Bondgenoten: “Feitelijk zijn de opdrachtgevers, de provincies Gelderland en Overijssel, medeverantwoordelijk voor de situatie bij Syntus. Ze gaven de concessie aan de laagste aanbieder terwijl ze hadden kunnen weten dat Syntus met een dergelijk lage inschrijving onmogelijk het openbaar vervoer zou kunnen wegrijden.”

Als gevolg van marktwerking schrijven partijen veel lager dan reëel is in op concessies. Volgens de bond telt voor marktpartijen als Syntus met name het bedrijfsrendement en de bonussen van topmanagers. Kressin: “Het opvoeren van de efficiëntie leidt tot een groeiende werkdruk en ziekteverzuim bij werknemers. Het ziekteverzuim bij Syntus ligt ruim twee procent hoger dan het gemiddelde in het OV, terwijl dat gemiddelde al twee keer het landelijk gemiddelde is.”

De bond verwijt de provincies dat ze zich te weinig hebben ingelezen in de negatieve effecten van marktwerking. “Als ze met kennis van zaken hadden gehandeld, hadden ze kunnen weten dat de marktwerking op een faillissement afstevent”, aldus Kressin.

Syntus beschikt momenteel niet meer over eigen geld en de aandeelhouders vragen om een overbruggingscrediet. De aandeelhouders zijn bereid om de salarisbetaling voor twee maanden te garanderen, maar willen niet investeren in het door hun geëiste herstelplan. “Het lijkt erop dat ook de aandeelhouders geen vertrouwen hebben in de toekomst van Syntus en zoveel mogelijk hun eigen hachje proberen te redden”, aldus Kressin. “En of het plan succesvol zal zijn, is nog maar de vraag. Syntus komt ook dan uit op een miljoenenverlies.”

De NS hebben hun toezegging ingetrokken en eisen van de interim-directie een herstelplan waarmee het verlies op nul uitkomt. Onhaalbaar volgens FNV Bondgenoten en de COR. Kressin: “Als de aandeelhouders niet willen betalen, gaan we de overheid aansprakelijk stellen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.