feestelijke opening aardehuizen olst

De aardehuizen in Olst zijn vrijdag feestelijk geopend tijdens ‘Spring uit de band’. Tijdens deze opening voor alle partners, direct omwonenden en andere direct betrokkenen hebben Paul Hendriksen (voorzitter Vereniging Aardehuis Oost-Nederland ), Ineke Bakker (gedeputeerde provincie Overijssel), Cor van den Berg (wethouder gemeente Olst-Wijhe) en Ed Penninks (directeur SallandWonen) de fundering gelegd voor de aardehuizen: een met aarde gevulde autoband. Ook ondertekenden Estella Franssen (bestuurslid Vereniging Aardehuis Oost-Nederland) en Gerard van Groenewoud (BAM Woningbouw) een samenwerkingsovereenkomst.

Eerder al, in 2010, schepten de Vereniging Aardehuis Oost-Nederland, gemeente Olst-Wijhe en SallandWonen een autoband vol met aarde, dat symbool stond voor het ‘scheppen van een band’ met elkaar. Toen is ook de samenwerkingsovereenkomst getekend door de partijen. Nu twee jaar later is de aarde in de band aangestampt door de genoemde partijen en de provincie Overijssel en is letterlijk en figuurlijk de fundering gelegd voor de start bouw van de aardehuizen.

De afgelopen jaren hebben Vereniging Aardehuis Oost-Nederland, gemeente Olst-Wijhe en SallandWonen nauw samengewerkt aan de realisatie van het plan Aardehuizen in Olst. In mei dit jaar zijn de eerste heipalen de grond ingegaan en is een goede basis gelegd voor de daadwerkelijke bouw van deze zeer duurzame woningen. Er worden in de komende twee jaar 23 aardehuizen, een gemeenschapshuis en een bezoekerscentrum gerealiseerd in de wijk Zonnekamp Oost in Olst.

De aardehuizen zijn een schoolvoorbeeld van milieubewust en duurzaam bouwen en wonen. Door het herbruiken van materialen, low-tech bouwmethodes en schone energiewinning, is de CO2-uitstoot en dus het schadelijk effect op het milieu minimaal. Door de relatief simpele wijze van bouwen kunnen bewoners zelf aan de slag met hun aardehuis en worden zij bijgestaan door ruim driehonderd vrijwilligers en vele partners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.