elckerlyc komt met renovatieplan

Spannende tijden voor het bestuur van Stichting Gemeenschapscentrum Elckerlyc in Luttenberg. De Raalter gemeenteraad beslist op 28 juni over het collegevoorstel om 475.000 euro ter beschikking te stellen voor een grondige renovatie van het pand. Op 11 of 12 juni zal voorzitter Marcel Veldkamp inspreken tijdens de raadspleinsessie. “Maar de eerste geluiden zijn goed”, stelt hij. “GemeenteBelangen, CDA en de SP hebben zich al positief uitgelaten over de plannen.”

De kosten van de renovatie zijn begroot op 975.000 euro. Naast de gemeentelijke bijdrage van 475.000 euro voorziet het plan in een ton subsidie van de Provincie, een renteloze lening van 35.000 van PB Luttenberg, een private lening van 26.000 euro en een bijdrage van 340.000 euro van Elckerlyc (eigen middelen, acties, zelfwerkzaamheid en BTW-teruggave).

Gesprekken over de toekomst van het Luttenbergse gemeenschapscentrum zijn al gaande sinds het midden van het vorige decennium. Elckerlyc maakte onderdeel uit van het cluster Wonen, Zorg & Welzijn, waarin onder andere ook de Zorggroep Raalte, de bibliotheek, eerstelijns gezondheidszorg en Salland Wonen participeerden. Doel daarbij was om te komen tot een nieuw multifunctioneel centrum. Nadat al diverse partijen waren afgehaakt, concludeerde zowel de Zorggroep Raalte als Elckerlyc dat een zelfstandig voortbestaan van de eigen locatie het meest gunstig zou zijn. “Maar we kampen nu dus wel met veroudering”, benadrukt Marcel. “Al die jaren dat we geen zekerheid hadden over onze toekomst, hebben we wat onderhoud betreft de hand op de portemonnee gehouden.”

Half november 2011 kreeg het bestuur te horen dat de gemeente een zelfstandige koers van Elckerlyc zou ondersteunen. Daarna ging het bestuur samen met een speciaal samengestelde werkgroep, bestaande uit Luttenbergers Jos Veldhuis, Peter Boksebeld, Jo Oldemaat en Riet Koggel in allerijl aan de slag om voor het einde van maart een plan op te stellen. “Dat plan moest voor 1 april klaar zijn om het in de gemeentelijke besluitvorming nog mee te kunnen nemen en aanspraak te blijven houden op de provinciale subsidie.”

Donderdag 5 april werd het plan officieel aangeboden aan wethouder Wagenmans. Het ontwerp voorziet onder andere in een opdeelbare zaal (middels verschuifbare tussenwanden kunnen er drie ruimtes gecreëerd worden), extra ruimte aan de achterzijde voor repetities van muziekverenigingen en koren en een uitbreiding van de gebruiksmogelijkheden. Ook worden de keuken, berging en sanitaire groep volledig vernieuwd en toegankelijk gemaakt voor minder validen. In het kader van duurzaamheid zal het gemeenschapscentrum met zonnepanelen en een warmtepomp deels in haar eigen energie voorzien. Daarnaast krijgt het pand een veel betere isolatie. “De wethouder was meteen heel positief over het plan”, stelt Marcel. “Hij toonde zich onder de indruk van de snelheid waarmee we gewerkt hadden en de kwaliteit en onderbouwing van het plan. We hebben ook heel bewust het huis bij de schuur gelaten. Je kunt wel allerlei grote plannen lanceren, maar het moet ook betaalbaar zijn.”

Binnenkort volgt nog een gesprek met de VVD over de plannen. Zoals het er nu naar uitziet is met de steun van GB en CDA alleen al een raadsmeerderheid binnen, maar Marcel waakt ervoor om te vroeg te juichen. “We zijn er nog niet. Wat ik zo meteen wil zeggen tegen de raad? Dat Luttenberg op een breekpunt zit. Gaan we een nieuwe impuls geven aan het sociaal cultureel leven in het dorp of niet?

Elckleryc is daarbinnen natuurlijk de grote spil. Het huidige gemeenschapscentrum is verouderd. Als er niks gebeurt, zal dat leiden tot een leegloop. We hebben bovendien in onze geschiedenis nog nooit om geld hoeven vragen bij de gemeente. We voorzien in ons eigen onderhoud. De exploitatie wordt ieder jaar met positieve cijfers afgesloten en dat terwijl we ook nog een betaald beheerder in dienst hebben. Maar dat wat we in Luttenberg zelf kunnen, dat doen we zelf, zo is hier de dorpsmentaliteit. Maar de vernieuwbouw brengt dermate hoge kosten met zich mee dat we ons toch echt tot de gemeente moesten wenden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.