duurzaam bedrijf maakt ondernemers bewust

De gemeente Dalfsen wil in 2025 een CO2-neutrale gemeente zijn. Daarom is naast het succesvolle project ‘Duurzaam (T)huis’ onlangs het project ‘Duurzaam Bedrijf’ gestart. Momenteel zijn de lokale bedrijven verantwoordelijk voor 36% van de CO2-uitstoot en de gemeente wil dat percentage fors naar beneden bijstellen. Verantwoordelijk wethouder Klaas Agricola wordt daarbij ondersteund door Michel Koenjer en Arno ten Brinke van Archetex , Han Pot van het Energie Kenniscentrum en beleidsmedewerker Marco Borkent. Deze enthousiaste en betrokken vakmensen maken de lokale ondernemers de komende tijd nog meer bewust van de talrijke kansen die er zijn om het energieverbruik te verlagen.

Wethouder Agricola is trots op de ondernemers die in zijn gemeente actief zijn. “Met veel creativiteit en innovatie weten de meeste ondernemers in deze crisistijd het hoofd boven water te houden. Het project ‘Duurzaam Bedrijf ’ kan daar prima bij ondersteunen, want op termijn levert verlagen van energieverbruik veel voordelen op, zowel financieel als voor het milieu. Bedrijven zijn vanuit de Wet milieubeheer ook verplicht om milieubesparende maatregelen te treffen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden. Ik verwacht en hoop dan ook dat veel ondernemers actief meedoen aan dit project.”

Bedrijven met een jaarverbruik kleiner dan 200.000 kWh en/of 75.000 m3 gas kunnen voor slechts € 200 een energiescan laten uitvoeren. Bij een hoger verbruik gelden andere, maar wederom zeer gunstige tarieven. Het rapport bevat vele praktische aanbevelingen waarmee bedrijven vaak snel en zonder al te ingrijpende vervangingen energie kunnen besparen. Indien u vóór 1 juli 2012 een energiescan wordt aanvraagt, ontvangt u een gratis verbruiksmeter.

De energiescan kan aangevraagd worden via het Energieloket Dalfsen, dat vakkundig bemand wordt door adviseurs van Archetex en het Energie Kenniscentrum. Archetex is een architecten- en ingenieursbureau met expertise op het gebied van bouw- en installatietechniek. Het bureau verzorgde ondermeer het bouwkundig- en installatietechnisch ontwerp voor de gemeente Raalte van het nieuwe HOFtheater, dat na afronding van de bouw een van de duurzaamste theaters van Nederland zal zijn. Het Energie Kenniscentrum is actief met professioneel energie inkopen, ontzorgen bij duurzame opwekking en bedrijfsbegeleiding naar een CO2-neutrale organisatie. “Wij gaan de ondernemers proactief benaderen voor de energiescans, met als einddoel het uitvoeren van besparende maatregelen. Daarbij adviseren wij ook over de vele interessante mogelijkheden, zoals een geld-terug-actie tot wel 25% van de investeringskosten. Verder kunnen MKB-ondernemers die willen investeren in energiebesparende maatregelen in aanmerking komen voor een energielening met een rente van momenteel 1,5%.”

Bedrijven die actief aan de slag gaan om hun energieverbruik te verlagen en daarmee te verduurzamen, krijgen daarvoor een keurmerk, oplopend van brons, zilver, goud tot platina. Beleidsmedewerker Marco Borkent: “Dit keurmerk is een prima promotiemiddel voor bedrijven die bewust en zorgvuldig omgaan met energie. Daarmee tonen ze medeverantwoordelijkheid in het terugdringen van de huidige 36% CO2-uitstoot. Verlaging van energieverbruik is namelijk niet alleen interessant voor het betreffende bedrijf, maar ook het totale gemeentelijke milieu krijgt hiermee een positieve impuls. De werkzaamheden worden bij voorkeur door de lokale ondernemers uitgevoerd en dat stimuleert weer de lokale economie.”

Voor meer informatie of het aanvragen van een energiescan gaat u naar de website staging2.duurzaambedrijfdalfsen.nl of u neemt contact op met het Dalfser Energieloket, te bereiken via 0529 – 763 403 of info@duurzaambedrijfdalfsen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.