de laatste dagen van het 36e salland festival

Na een hele week genieten van buitenlandse muziek, dans en gezelligheid, is het Salland Festival nu toch echt aan een eind gekomen. Ook de laatste dagen was het programma lekker vol.

Naar buiten toe lijkt het na de Matineevoorstelling op zondagmiddag gedaan met de festiviteiten. Op de Domineeskamp daalt een weldadige rust neer. Uitgevlogen lijken ze, de met fraaie kostuums uitgedoste dansers, maar schijn bedriegt. Zowel de dansers als de vrijwilligers en gastgezinnen hebben zich verplaatst naar Tijenraan om daar lekker een paar baantjes te trekken. Zondagavond is het programma leeg. De meeste gastgezinnen organiseren dan een gezellig etentje of barbecue met de andere gastgezinnen van hetzelfde land. Iedereen neemt iets eten mee en dan is het een avondje vol buitenlandse muziek en vaak wordt er zelfs nog wel gedanst.

Maandagmorgen is voor de dansers weer een ‘gewone’ festivaldag. Tsjechië en Portugal bezochten scholen in Zwolle en Raalte en Brazilië en Duitsland mochten in de festivaltent 240 scholieren de fijne kneepjes van de volksdanskunt bijbrengen. Dat gaat altijd gepaard met een gillend en schreeuwend enthousiasme. Met geduld en takt weten de buitenlandse dansers het laatste beetje schroom bij teruggetrokken kinderen weg te nemen. Op een gegeven moment weten ze niet van ophouden. “Portugal pakte de kinderen van de Rietkraag helemaal in. Ze stonden te dringen om mee te dansen. Ook deden ze spelletjes met de kinderen zoals een soort zakdoekje leggen/tikspel, touwtje springen en tollen. Superochtendje!”, jubelt Monica In ’t Veld, fotograaf voor het festival. In de middag ging Bulgarije nog naar het PW Jansen Verpleeghuis in Deventer.

Diezelfde middag is de festivaltent omgebouwd tot balzaal. Klaar voor de altijd bijzondere afscheidsavond voor gasten en gastgezinnen. Goede woorden van voorzitter Eeuwe Meinsma voor de dansgroepen. Uitwisseling van enerzijds de oorkonde en een kleinigheid voor de buitenlandse groep, anderzijds een souvenier voor de organisatie. Na het officiële gedeelte is het tijd voor samen dansen. Elke deelnemende groep doet een dans voor, waarna alle andere dansers en gastgezinnen mee mogen dansen. Naast dansen werd er door de Portugese groep ook nog een prachtig fado lied gezonden en voerde een van de hosts een tapdanceact op.

Normaal gesproken vertrekken alle groepen op dinsdagmorgen. Hetzij naar huis, hetzij naar een volgend festival. Dit keer was het afscheid van Brazilië en Duitsland al op maandagavond. De rest van de groepen vertrok dinsdag. Het afscheid van de groepen is altijd hartverscheurend. De gasten komen als vreemden en vertrekken als vrienden.

Dinsdag is ook nog binnen een paar uur de Domineeskamp ontruimd. Alle vrijwilligers staken nog even de handen uit de mouwen. Ook de studenten van het Praktijkonderwijs van Carmel College Salland. Bij het inpakken en opbergen van de spullen wordt er al voorzichtig weer nagedacht over het 37e Salland Festival.

Het festival kan altijd extra handen gebruiken, zowel in de catering en andere werkzaamheden tijdens het festival als in verschillende commissies. Lijkt het jou nu ook wat om je in te zetten voor het festival? Kijk dan op staging2.sallandfestival.nl en neem contact op.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.