dat betonnen kruis heb ik vroeger gemaakt

“Zo weet opa zich de oorlog nog goed te herinneren. Hij kan eindeloos vertellen waar granaten zijn ingeslagen, waar aangeschoten vliegtuigen neerkwamen, en dat ze niet naar school hoefden omdat er luchtaanvallen waren. Nu heb ik de indruk dat opa de verhalen wel eens wat aandikt, maar zijn laatste verhaal heb ik gecheckt en dat bleek nog te kloppen ook !”

Onlangs las opa het bericht over het gerenoveerde Heemkerkhof, tussen Raalte en Mariënheem. Opa had weer een mooi verhaal.

“Dat grote betonnen kruis heb ik vroeger nog gemaakt, kort na de oorlog,” vertelt opa. Laurens schrijft ter informatie dat zijn opa, Piet van den Berg Sr., de oprichter was van het gelijknamige betonbedrijf. “Mijn vader -Piet van den Berg Jr.- kwam kort na de oorlog als 15-jarige bij zijn vader in het bedrijf werken. Ze hadden nauwelijks geld en middelen, maar waren wel erg creatief.”

“Zo kregen ze op een dag de opdracht van het hoofd van de school of de pastoor uit Mariënheem om een groot kruis te maken van beton voor het Heemkerkhof. Dat was een mooi klusje voor mijn vader, vond opa. Zo timmerde mijn vader een bekisting (houten mal) voor het kruis. Als je beton in een mal giet, dan nemen de kanten echter de structuur van de mal aan, maar het kruis moest juist een ruwe structuur krijgen. Zo werd de creativiteit weer eens op de proef gesteld. Men had wel hout voor een mal, maar hoe krijg je nu een mooie ruwe structuur? Ze kwamen op het idee de mal te bekleden met jutten zakken en dan de beton in de mal te storten. Dat bleek nog te lukken ook en met vereende krachten werd het kruis overeind gezet.”

“Na het verhaal in de krant over het kerkhof besloot ik eens een kijkje te nemen bij het kruis om de jutten zakken structuur eens te checken, en waarachtig: Het kruis is bij de renovatie denk ik wel grondig geschilderd, maar de juttenzakken structuur is nog duidelijk zichtbaar !”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.