controles op fietsverlichting onzin of niet

Het rapport van de SWOV adviseerde om van controle op fietsverlichting geen speerpunt van te maken, maar slechts een taakaccent. De politie zou geen gerichte controle-acties op fietsverlichting meer moeten uitvoeren, maar alleen een boete uitdelen wanneer ze de overtreding tegenkomt. Het Openbaar Ministerie (OM) leek deze aanbeveling in eerste instantie over te nemen, omdat in Nederland na een fietsongeluk niet wordt bijgehouden of iemand het licht aan had. Het is dus niet te bewijzen dat het gevaarlijker is om zonder licht te fietsen. Minister Opstelten van veiligheid en justitie floot het OM daarop terug. In een nieuwe verklaring van het ministerie stelt zij dat de verkeershandhaving onveranderd blijft en de politie blijft controleren op het gebruik van fietsverlichting. Een woordvoerder van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel vindt het van belang dat de controles blijven, maar is blij dat hardrijden en alcohol in het verkeer als belangrijkere speerpunten naar voren komen in het onderzoek, “want die vormen een nog groter risico”.

Marcel Span van de Fietsersbond afdeling Zwolle en omgeving is blij dat de controles blijven. “Verlichte fietsen worden beter gezien in het verkeer en dat is waar het om gaat. Men zou zelf voor verlichting moeten zorgen, maar dat gebeurt nog niet genoeg. Een bekeuring is dan een stok achter de deur.” Span noemt pubers een groep die de controles goed kan gebruiken: “zij vertonen het vaakst risicogedrag op de weg en juist die groep fietst het meest zonder verlichting. Wat mij betreft mag de politie wel vaker bij scholen controleren in de hoop dat een bekeuring de jongeren aanzet om gewoon een lamp op de fiets te dragen”.

Onderzoek uit Zwitserland toont aan dat daar het risico op een ongeval in het donker voor fietsers zonder licht twee tot vijf keer groter is dan wanneer het licht wel aan is. SWOV gebruikte eerder deze gegevens, maar vind dat de cijfers niet langer een op een overgenomen kunnen worden omdat Nederland geen Zwitserland is. De organisatie wil nu een onderzoek starten om te kijken wat de risicocijfers voor Nederland zijn. Tot die tijd zal er in ieder geval controle gevoerd blijven worden op fietsverlichting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.