carmelleerlingen verdienen microkredieten

Zestien leerlingen van het Carmel College in Raalte hebben vorige week vrijdag op de Rabobank in Raalte hun ondernemingsplannen gepresenteerd aan de directievoorzitter Ed den Besten en kredietanalist Martin Breunissen van Rabobank Salland Rabobank en Claartje Mens van de Stichting Day for Change. Het doel was om de jury te overtuigen hen startkapitaal te verlenen om de laatste weken van het schooljaar als ondernemer aan de slag te kunnen gaan.

Jammie cup cakes, Broodje knakworst, de Veiling en Jammie tosti: ideeën waarmee de 16 leerlingen denken de komende weken winst te kunnen maken op het Carmel College.

Iedere groep kreeg twee minuten de tijd om hun idee te pitchen voor de jury en hen te overtuigen van het plan. De leerlingen werden beoordeeld op originaliteit, presentatie en het financiële plan. Op basis hiervan werd vervolgens door de jury aan de leerlingen krediet verleend dat varieerde tussen de twintig en dertig euro per groepje. Met dit startkapitaal gaan de leerlingen de komende weken hard aan de slag om geld te verdienen want uiteindelijk moet aan het eind van dit programma het krediet terugbetaald worden. De meeropbrengst maakt het mogelijk meer microkredieten te verlenen aan boeren en coöperaties in Derde Wereld landen waardoor zij meer kans krijgen op een zelfstandig en volwaardig bestaan.

De groep leerlingen is op 20 april op eigen verzoek gestart met het project Day for Change Klasse!Actie. Ze hebben allereerst een tweetal gastlessen gevolgd over omgaan met geld en microfinanciering en –krediet. Vervolgens zijn de leerlingen uitgedaagd om de opgedane kennis in de praktijk te brengen en door samenwerking en met behulp van een startkapitaal het idee te realiseren en te proberen winst te maken. Hierbij moet natuurlijk rekening gehouden worden met het schoolbeleid en dienen de jongeren ook de gehele organisatie goed op te zetten. De groepjes hebben onderling goed afgestemd waardoor de leraren en leerlingen van het Carmel College de komende weken kunnen genieten van heerlijke (lunch)gerechten.

Rabobank Salland en Stichting Day for Change hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten met betrekking tot de Day for Change Klasse!Actie: een educatief programma bestaande uit theoretische en praktijkgerichte modules die erop gericht zijn om leerlingen in het voortgezet onderwijs vertrouwd te maken met de fenomenen wereldburgerschap, microfinanciering, de (relatieve) waarde van geld en ondernemerschap. Met de winst die de leerlingen maken, worden in ontwikkelingslanden meer microkredieten mogelijk gemaakt. Tevens wordt op deze wijze ook invulling gegeven aan de maatschappelijke stage.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.