zoon geen verbod maar een verzoek

“Vrijheid van meningsuiting is een grondwettelijk recht. Dat respecteer ik ten volle en in die zin worden er geen beperkingen opgelegd. De brandweervrijwilligers hebben wel een dienstverband met de gemeente Raalte en uit dien hoofde vind ik dat er wel beperkingen kunnen zijn als brandweer totaal naar buiten toe.”

Het artikel dat gisteren op onze site verscheen raakt de burgemeester nogal. In het artikel viel te lezen dat twee bevelvoerders van de brandweer onlangs de handdoek in de ring hebben gegooid. Ze vonden dat er te weinig respect voor hun vrijwillige dienstverlening was. Er werd volgens de vrijwilligers van hoger hand steeds meer afgepakt. “Vanuit de veiligheidsregio mag je als vrijwilliger niets meer,” werd ons verteld.

“Het artikel doet pijn,” stelt de burgemeester. “Ik dacht dat we goede gesprekken hadden gevoerd. Dit draagt niet bij aan de saamhorigheid van de eenheid brandweer. Jammer dat het via de media moet.” Een aantal weken geleden heeft de burgemeester gesprekken gevoerd met een delegatie van team Raalte. Daaruit bleek inderdaad dat er onvrede was onder de korpsleden, met name de manier waarop ze behandeld werden vanuit de veiligheidsregio en de regeldruk stond ze niet aan. “Ze ervoeren dat de regeldruk steeds groter werd en de vrijheid minder.”

“Vanuit de veiligheidsregio wordt momenteel nog geen enkele vrijwilliger aangestuurd. Alles wordt lokaal geregeld.” Het is overigens wel de bedoeling dat de vrijwilligers straks onder contract komen te staan bij de veiligheidsregio, vanaf 2014.

Zoon: “Maar begrijp wel; vrijwilligheid is geen vrijblijvendheid. De brandweer wordt steeds professioneler. Ook vrijwilligers moeten studies doen. Ik heb veel respect voor vrijwilligers.” Als burgemeester is Zoon op twee manieren bij de brandweer betrokken. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid in de gemeente en voor de positie van de brandweervrijwilligers. “Ik begrijp ook wel dat de brandweer met steeds meer regelgeving te maken krijgt. De vrijwilligers zouden juist blij met me moeten zijn. Ik ben immers niet iemand die achter de hogere overheden aanholt. Ik heb aardig wat inspanningen voor ze gepleegd.”

Overigens benadrukt Zoon in zijn reactie dat Raalte het nu niet met drie bevelvoerders moet doen, maar met vier. En dat de veiligheid van Raalte door deze kwestie niet in het geding is. Volgens hem vallen er geen gaten in het dienstrooster. “En als er problemen zijn hebben we altijd nog een piketdienst achter de hand en we kunnen aanspraak maken op officieren uit de veiligheidsregio vanuit andere gemeenten.”

Zoon roept mensen uit het brandweerkorps op om de discussie niet via de media te laten verlopen, maar als team in gesprek te gaan. “Laten we het binnen de eenheid houden. Mijn aanbod om in gesprek te komen met, met name, het team Raalte staat nog steeds. Dat wordt maandag kenbaar gemaakt. Mijn doel is alleen informatie te kanaliseren. Wanneer een ieder individueel gaat reageren is ‘het hek van de dam’.”

De burgemeester wil graag in contact komen met de mensen die naar de pers zijn gestapt. Hij verzoekt hen contact met hem te zoeken. “Mensen moeten dit binnen het team bespreken, niet in de media. Het lijkt me verstandig om als eenheid te communiceren, de vrijwilligersclub moet zich niet rechtstreeks tot de media wenden. Als je problemen hebt, ga dan naar de commandant of kom naar mij.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.