witte haas voorkomt witte waas

Fusion of Dance Festival in Zwolle heeft zaterdag 19 mei wel een hele bijzondere gast. Een reusachtig witte haas. Stichting TeamAlert, dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, voert met de opvallende mascotte actie tegen drugs in het verkeer.

Op donderdag 15 maart nog is het rijbewijs van een 23-jarige automobiliste uit Heino ingevorderd. De vrouw slingerde met haar bestelbus over de IJsselallee en werd door de politie staande gehouden. Bij de blaastest bleek dat ze teveel alcohol in haar bloed had.

Met de campagne ‘de Witte Waas’ maakt TeamAlert leeftijdsgenoten die het festival bezoeken bewust van de risico’s van drank- en drugsgebruik in het verkeer. De voorlichtingsmedewerkers spreken met de bezoekers over hun reis van en naar het festivalterrein. Feestgangers die beloven drugs- en alcoholvrij terug te rijden, kunnen met de haas op de foto en krijgen de foto direct mee. De actie wordt georganiseerd in opdracht van Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO).

Uit onderzoek blijkt dat vooral mannen onder de 25 jaar na dancefeesten, festivals of discotheekbezoek wel eens onder invloed het verkeer in gaan. Daarom bezoekt TeamAlert sinds 2008 jaarlijks een groot aantal zomerfestivals met de campagne de Witte Waas. Dit jaar gaat een grote witte haas mee met de voorlichtingsmedewerkers. De haas staat symbool voor een veilige, drugsvrije reis.

De voorlichtingsmedewerkers vertellen zijn verhaal: de haas werd slachtoffer van een bad trip omdat hij bij een bestuurder in de auto zat die onder invloed van drugs reed. Nu wil hij anderen ervoor behoeden om hetzelfde te ervaren. Aan de haas is de dubbele kant achter een trip te zien: enerzijds kan trippen op een festival heel leuk zijn maar achter het stuur zorgt dit voor een bad trip. De boodschap is dan ook: als je gaat slikken, eerst ff nuchter vervoer strikken. Festivalbezoekers die beloven drugs- en alcoholvrij terug te rijden, kunnen met de witte haas op de foto. De foto krijgen ze direct mee en kunnen ze tevens later op internet downloaden. Op deze manier wil TeamAlert leeftijdsgenoten op een leuke manier herinneren aan het plannen van een veilige rit.

Drugsgebruik in het verkeer blijkt net als alcohol vooral voor te komen in de weekendnachten. Uit onderzoek blijkt dat vooral mannelijke bestuurders onder de 25 jaar wel eens onder invloed achter het stuur zitten. TeamAlert heeft recentelijk onderzoek gedaan naar het drugsgebruik in deze leeftijdsgroep. Daaruit bleek dat ruim 40 procent van de 18 tot 25-jarigen weleens onder invloed van drugs heeft autogereden.

Bijna 60 procent is wel eens bij een bestuurder ingestapt die onder invloed van drugs was. Dit gebeurt vooral na feestjes. Jongeren zijn van mening dat drugs weinig invloed hebben op het rijgedrag. Desondanks blijkt dat 90 procent van de jongeren zich wel verantwoordelijk voelt voor hun medepassagiers. TeamAlert richt zich daarom met de Witte Waas niet alleen op de bestuurder, maar ook op de vrienden van de bestuurder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.