waterschap mag zelf boete opleggen

Waterschap Groot Salland mag sinds deze maand bij bepaalde overtredingen zelf geldboetes mag opleggen aan zowel personen als bedrijven. Het gaat hierbij om overtredingen als een illegale lozing van stoffen, het handelen in strijd met watervergunningsvoorschriften, het onttrekken van grondwater zonder melding of vergunning en het zonder vergunning werkzaamheden verrichten aan dijken en watergangen.

De invoering van nieuwe wetgeving maakt de Bestuurlijke Strafbeschikking per 1 mei mogelijk voor alle lagere overheden, waaronder de waterschappen. Daarnaast houden ze de bestaande bestuursrechtelijke handhavingsmiddelen. De inzet van de strafbeschikking is gericht op een effectievere en efficiëntere handhaving van de Waterwet.

Eenvoudige strafbare feiten kunnen nu, zonder tussenkomst van de strafrechter, worden afgehandeld met een strafrechtelijke boete. De buitengewone opsporingsambtenaren (BOA) van het waterschap zijn bevoegd de boete uit te vaardigen. Deze wordt geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau. Nadat hier de zaak is aangeleverd, verstuurt het de strafbeschikking naar de verdachte en start de inning van de geldboete. Als de verdachte het niet eens is met de strafbeschikking kan hij verzet instellen bij de Officier van Justitie.

Het Openbaar Ministerie heeft een richtlijn opgesteld voor het werken met deze strafbeschikking. Zware overtredingen zijn uitgezonderd en worden op de oude manier via een proces-verbaal afgehandeld. Naast waterschappen kunnen regionale uitvoeringsdiensten, Rijkswaterstaat, de Inspectie voor Leefomgeving en Transport en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit de beschikking toepassen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.