vvd komt met alternatief plan voor de tippe

In dit plan komen de liberalen met een andere manier om 399 duizend euro te bezuinigen en zorgen ze dat de Tippe open blijft. Daarnaast wil de VVD een helemaal nieuwe sportnota. Onderdeel van die nota moet volgens de VVD zijn dat De Tippe open blijft, dat de mooiweer/slechtweerregeling vervalt, dat er geen versobering van zwemfuncties meer zal plaatsvinden en dat vrijwilligerswerk aantrekkelijk wordt gemaakt.

“Als vrijwilligers meehelpen om de kosten van zwembaden te drukken, dan kan het niet zo zijn dat de besparing in de bezuinigingsput verdwijnt,” aldus de VVD. “Inmiddels zijn de hoofdlijnen voorgelegd aan een aantal vertegenwoordigers uit de sportwereld, die met instemming op dit initiatief hebben gereageerd.”

De komende week zal de VVD de collega-fracties benaderen: “Het zou fantastisch zijn als we op de 31-ste een alternatief kunnen presenteren die gesteund wordt door zowel de

sportorganisaties als de voltallige gemeenteraad”.

Met dit initiatief pakt Ben Nijboer de handschoen op die hem tijdens de raadpleinsessie werd toegeworpen, nadat Nijboer fikse kritiek uitte op de plannen: “U kunt wel stellen dat u het er niet mee eens bent, maar dan moet u ook met een alternatief komen”, zo werd Nijboer uitgedaagd, hetgeen hij dus doet.

Essentieel is dat volgens Nijboer het betreffende visiedocument een slecht document is dat van tafel moet. “Het is niet volledig en er wordt gericht toegeschreven naar een eindconclusie: investeren in Tijenraan, De Tippe als gemeentelijk bad afstoten en er moet 400 duizend aan bezuinigingen bij elkaar worden gezocht”. Volgens Nijboer moeten die onderwerpen uit elkaar. “Je moet niet willen kiezen tussen óf Tijenraan óf De Tippe. Nog los van het feit dat daar meerdere malen volstrekt helder afspraken over gemaakt zijn, moet de insteek zijn dat je de schouders wilt zetten onder zowel Tijenraan als De Tippe. Dát is sportvisie.”

Kijkend naar de taak om 400 duizend euro te bezuinigen, verwacht Nijboer een deel binnen het sportbedrijf te kunnen vinden. “Het rapport toont aan dat er verhoudingsgewijs veel personeelskosten, energielasten en indirecte kosten worden gemaakt. Daar valt nog wel wat extra’s te vinden, zeker als je daarmee kunt voorkomen dat bezuinigingen bij de feitelijke sport terecht komt”. Nijboer heeft inmiddels aanvullende informatie opgevraagd. Als het niet mogelijk is de totale 400 duizend binnen het beleidsveld ‘sport’ te vinden zal volgens hem naar breder in de organisatie gekeken moeten worden.

Derde belangrijk punt wat geregeld moet worden is de betrokkenheid van de sportclubs zelf. “Tijdens de pleinsessie bleek al schrijnend dat de sportclubs niet betrokken zijn geweest bij de samenstelling. Op hetzelfde moment dat de wethouder zei dat er overleg was geweest, werd dat op de publieke tribune massaal ontkent. Vervolgens is pas ná de pleinsessie de nota naar enkele sportclubs gestuurd, om te kunnen lezen dat de subsidie op de jeugdsport komt te vervallen en de huren omhoog gaan. Meerdere handbalclubs, volleybal- en gymnastiekverenigingen en voetbalclubs blijken nog steeds niet te weten dat de huren door dit plan met 10% extra worden verhoogd. En dat de bijdrage voor jeugdsportleden komt te vervallen. Dat kan gewoon niet. Met een dergelijke werkwijze verspeel je elke vorm van vertrouwen. Dit mag dus niet weer gebeuren. Ik denk dat het college met de sportclubs om de tafel moet om afspraken te maken over hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden. Op 31 mei moeten we daar ook iets over afspreken. Laten we dat éérst regelen, voordat er weer 150 duizend euro naar een bureau gaat dat iets gaat onderzoeken, waar sportbestuurders veel betere ideeën over hebben”.

Tot slot wil de VVD dat er garanties komen dat het aantrekkelijk is om met vrijwilligers voorzieningen in stand te houden en beter te maken. Nijboer: “Met het huidige voorstel verdwijnen grote bedragen uit het budget en wordt gevraagd dat met vrijwilligers te dichten. Dat werkt dus nooit. Als je vrijwilligers vraagt om op zondagen achter de kassa te gaan zitten zodat je 15 duizend euro kunt inboeken, dan krijg je daar geen vrijwilliger voor. Als je diezelfde vrijwilliger vraagt om kassawerk te doen, om daarmee middelen te verdienen om een beachvolleybalveld mogelijk te maken dan wordt het een ander verhaal. Ik denk dat we die kant op moeten”. Daarbij moet je er rekening mee houden dat het steeds lastiger wordt om vrijwilligers te vinden. Wat Nijboer betreft wordt er op 31 mei ook géén 25 duizend euro beschikbaar gesteld om ‘het proces van verzelfstandiging’ te begeleiden, maar gaat dat geld naar de stichting Vrienden van De Tippe om daarmee creatieve dingen te doen om de exploitatie verder te versterken.

De komende week zal de VVD de collega-fracties benaderen en uitnodigen om vanuit deze hoofdlijnen tot een gezamenlijk voorstel te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.