vital centre halve marathon timmert aan de weg

“De marathon werd voor het eerst in 1997 gehouden. Eigenlijk zou de komende editie dus de zestiende zijn, maar door de Mkz-crisis ging de marathon een keer niet door”, vertelt Aat Verkade, voorzitter van de Stichting Halve Marathon Raalte. “De eerste organisatie kwam voor rekening van Duursport Raalte met als initiatiefnemers, Bart Nijstad, Jacquelien Ophof en Maria Brinkman met hulp van leden van de loopgroep van de sportschool. Begin jaren 2000 werd de Stichting Halve Marathon Raalte opgericht en werd atletiek vereniging AV Salland bij de organisatie betrokken. Mede daardoor werd de loop een door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) erkende loop met een gecertificeerd parcours. Wat de loop zeer aantrekkelijk maakt voor de echte wedstrijdlopers. De eerste editie ging van start met ongeveer honderd hardlopers.”

De Vital Centre Halve Marathon Raalte werd opgezet als een knusse, gezellige loop met voor ieder wat wils. Dus zowel voor prestatie- als voor recreatielopers. En dat is nu, jaren later, nog steeds het geval. Ook al is het aantal deelnemers in de loop der jaren enorm toegenomen. De sfeer is elk jaar hetzelfde. Het is een echte familieloop. Dit jaar is er ook een springkussen en komt Joop Gooi met de Djembe-band Rambakkie. Hij geeft deze dag clinics en zorgt voor ritme voor de lopers. Ook Team Lef!, het team dat zich in zet voor het goede doel, krijgt ook een podium.

Hoewel de sfeer elk jaar hetzelfde is, is er toch iets veranderd. Namelijk de route. Het eerste jaar werd de loop gehouden vanuit het sportcentrum, richting Raalte-Zuid, Heeten en dan buitenom terug naar het sportcentrum. Maar daar waren volgens Verkade veel te veel vrijwilligers voor nodig. “Bovendien was het parcours niet aantrekkelijk genoeg voor het publiek. Daarom hebben we besloten de route destijds te verplaatsen naar Ramele, rondom de sportschool. Elke route komt telkens langs start-finish-gebied. En daarnaast zijn er bij Vital Centre mooie kleed- en douchegelegenheden. Ook de Joop van den Enk Bedrijvenloop heeft een toegevoegde waarde.”

De Vital Centre Halve Marahon heeft inmiddels een aardige naam opgebouwd. In de regio, maar ook ver daarbuiten. “Het parcours is gecertificeerd. Dat betekent dat het de officiële halve marathon afstand heeft. Dat is aantrekkelijk voor wedstrijdlopers. Die willen namelijk precies weten hoeveel meter zij lopen. Zo hebben onder andere Bert van Vlaanderen, John Vermeulen en Luc Krotwaar meegelopen. Maar ook vanuit het buitenland zijn er wel eens aanvragen om mee te doen.”

In 2010 liep de loop enige reputatieschade op. Dat jaar liep namelijk een grote groep deelnemers verkeerd. “Op één kruispunt stond niemand om de lopers de weg te wijzen. Hierdoor liep een groep rechtdoor, van het parcours af. Dat zorgde natuurlijk voor de nodige emotie bij de hardlopers. We hebben ze allemaal een gratis startnummer voor het jaar erop aangeboden. Bovendien hebben we een jaar later een TomTom verloot onder de lopers die terugkeerden. Dat werd zeer gewaardeerd.”

Inschrijving

Al bijna tweehonderd hardloopliefhebbers hebben zich ingeschreven voor de Vital Centre Halve Marathon. Vorig jaar waren dat er voor de start 300. De organisatie hoopt dat er dit jaar zes- tot zevenhonderd lopers naar Ramele komen om deel te nemen aan de jeugdloop (1 of 2,5 kilometer), prestatieloop (5 of 10 kilometer), Joop van den Enk Bedrijvenloop (5 kilometer) en de Halve Marathon (21,1 kilometer). Wil je meedoen, kijk dan op staging2.halvemarathonraalte.nl. Hier vind je ook de starttijden van de verschillende lopen en de deelnamekosten.

Jeugdloop

Het aantrekken van lopers lukt de stichting goed, maar het lokken van de jeugd gaat nog wat stroef. “De sportcompetities lopen op het moment van de loop nog gewoon. Dat merk je. We hebben geprobeerd om scholen er bij te betrekken, maar de scholen hebben afgesproken tijdens slechts twee of drie buitenschoolse sportactiviteiten in het jaar de begeleiding en coaching te verzorgen. Maar dit jaar hebben we een iets andere aanpak. We werken samen met Zilveren Kruis Achmea, Sportservice Raalte en Sportservice Overijssel. Zij houden de Lekker Fit Kids Run’. Op de scholen worden trainingen gegeven en informatie over voeding. Vervolgens is er een lokale voorronde, in dit geval onze jeugdloop. De winnaars mogen meedoen aan de landelijke finale van de FBK-Games in Hengelo op zaterdag 27 mei.

Afscheid

Aat Verkade neemt dit jaar afscheid als voorzitter. “Het was heel erg leuk om te doen, maar ik denk dat het goed is dat er nieuw licht komt. Ik heb het tien jaar met plezier gedaan. Hopelijk is er in het najaar een opvolger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.