sap van de wilg werkt als aspirine

Jur Gerritsen, Sander Vrielink en Marc Verbeek hebben (samen met hun begeleiders Maureen Velzeboer en Geert Degenhart) de nationale titel ‘profielmeesterstuk’ gewonnen. De Carmelleeringen wonnen de nationale wedstrijd ‘Er staat een prijs op je hoofd!’ waarin leerlingen uit het eindexamenjaar havo hun profielmeesterstuk laten beoordelen.

Het profielwerkstuk van de heren gaat over de pijnstillende werking van de wilgenbast en heet daarom ook ‘de levensreddende boom’. De CCS-leerlingen hebben geprobeerd om een stofje genaamd salicine, dat in de bast van de wilg zit, om te zetten tot Acetylsalicylzuur, dat is de werkzame stof in de Aspirine.

Elke leerling maakt in zijn examenjaar in een groepje van meestal twee (soms ook drie) leerlingen een profielwerkstuk. Dat is grootschalig werkstuk waar elke leerling in zijn examenjaar minimaal tachtig klokuren aan moet besteden. Jur, Marc en Sander leverden hun werkstuk in en werden samen met acht anderen genomineerd. Na een aantal rondes op de Haagse Hogeschool bleken ze winnaar.

Het begon op dinsdag 24 april allemaal als een soort schoolreisje vanaf station Raalte naar de Haagse Hogeschool. Maar daar werd het ineens heel serieus: “De eerste ronde was de ‘marktkraam’-ronde. Elk groepje moest een marktkraam inrichten met een poster van het profielwerkstuk. Juryleden kwamen één voor één langs. De jury stelde gerichte vragen over de werkwijze en de samenwerking.

Daarna bleek in het auditorium dat we door waren naar de volgende ronde. Tot onze grote verbazing waren wij het eerste havogroepje dat een presentatie moest houden, een flitspresentatie van vijf minuten. De jury stelde nog wat pittige vragen. We zagen al direct dat de concurrentie moordend was. Tot onze blijdschap vond de jury ons de aller beste. Wij hadden dus hét profielmeesterstuk havo van 2012 gemaakt.

We zijn natuurlijk erg blij met de beker en de reischeque van maar liefst 500 euro! Vervolgens zijn we met de trein terug gegaan naar Raalte en hebben we nog een hapje gegeten op de kosten van onze begeleiders. We kijken terug op een zeer geslaagde dag en een hoogtepunt uit onze havoschooltijd. Tevens is dit de eerste keer dat het Carmel College Salland een 1e prijs wint bij een profielwerkstuk wedstrijd.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.