ruim 15000 bezoekers beeldentuin nijenhuis

Kasteel het Nijenhuis en de omliggende nieuwe beeldentuin hebben sinds de heropening eind maart al dik 15.000 bezoekers getrokken. De vernieuwde beeldentuin toont sculpturen uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee en de Provincie Overijssel. In het kasteel zijn topstukken uit de Fundatie Collectie te zien: De molen ‘Le blute-fin’ van Vincent van Gogh, werk van Piet Mondriaan, Francis Picabia, Bernardo Strozzi, Jan Fabre, Paul Citroen, Isaac Israëls, Charley Toorop, Jeroen Krabbé, Jan Voerman sr. en vele anderen.

De siertuin, de gazons en het bos rond Kasteel het Nijenhuis, samen goed voor 4,5 hectare, bieden sinds dit voorjaar plaats aan 77 werken van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. In 1958 was de kubistische ‘Zonnewijzer’ van Ossip Zadkine een van de eerste beelden in de kasteeltuin. Het beeld werd geplaatst door Dirk Hannema, die in dat jaar in het Nijenhuis ging wonen en zijn kunstcollectie openstelde voor publiek. Vele beelden zouden volgen, waaronder een belangrijk vroeg werk van Karel Appel, het monumentale portret van koningin Wilhelmina door Charlotte van Pallandt en het imposante Hildebrandmonument van Jan Bronner.

Latere toevoegingen zijn werken van kunstenaars als Dora Dolz, Pjotr Müller en Joost van den Toorn en recentelijk grote beelden van Heringa / Van Kalsbeek, Ronald Westerhuis en Frode Bolhuis. Nadat enkele jaren geleden overal in Nederland bronzen kunstwerken werden gestolen, was Museum de Fundatie genoodzaakt tijdelijk zijn beelden uit de tuin te verwijderen. In samenwerking met de Provincie Overijssel is de beveiliging geoptimaliseerd en zijn er nu meer beelden dan ooit te zien. Speciaal voor deze gelegenheid werd de eigen collectie aangevuld met een genereus bruikleen van 40 beelden uit de internationaal vermaarde collectie van museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Tezamen een doorsnede van de moderne beeldhouwkunst uit de 20ste en 21ste eeuw.

Kasteel en tuin zijn extra geopend op Tweede Pinksterdag. Regulier van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Informatie, openingstijden, toegangsprijzen: staging2.museumdefundatie.nl/ tel: 0572-388188.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.