raalte wil zon bezig met plaatsing panelen

Dankzij het initiatief van de Provincie Overijssel ‘samen werken aan nieuwe energie’ is er subsidie beschikbaar voor zonnepaneleninstallaties. Voor iedere ‘Wp geïnstalleerd vermogen’ stelt de Provincie Overijssel 0,75 euro beschikbaar. De actie ‘Raalte Wil Zon’ is al in de uitvoerende fase beland. Ongeveer de helft van de deelnemers heeft besloten daadwerkelijk over te gaan tot de aanschaf van zonnepanelen en ongeveer 35 procent heeft nog geen besluit genomen.

Bij deze actie wordt een collectieve inkoop gecombineerd met het verstrekken van subsidie. Alle deelnemers worden vrijgelaten zelfstandig de installatie in te kopen en aan te laten leggen, maar er wordt ook een kant-en-klare-oplossing aangeboden door het Raalte Installateurs Collectief. Dit is een samenwerking van Assink-Weustink Elektro, Beekman Elektro, Tobi Ellenbroek Elektro, Joop Elders Sanitair en Totaal Installateur en Koopman Installatie. Het collectief werkt onder de verantwoordelijkheid van Assink-Weustink Elektro, die ook tot de initiatiefnemers van dit project behoorde en één van de penvoerders is voor de subsidieafhandeling. Voor het hele project zijn er drie penvoerders, waarbij Assink-Weustink weer samenwerkt met StijlXpres.

Zonnepanelen worden steeds populairder. Was het voorheen hoofdzakelijk voor mensen met een duurzaam hart, vanaf nu is het ook bestemd om winst te maken. Zonnepanelen bij kleinverbruikers, dat zijn alle woningen en vaak ook bedrijven, brengen al snel meer dan tien procent op van je investering . En natuurlijk houd je er een goed gevoel van over. Dit alles zonder dat er rekening wordt gehouden met de subsidie en de 19 procent btw.

“Met zonnepanelen kan men een wezenlijke bijdrage leveren aan een duurzaam milieu. Met de actie in Raalte bijvoorbeeld wordt circa 750 kWp opgewekt. Dat is voldoende om ongeveer tweehonderd gezinnen jaarlijks van elektrische energie te voorzien. Voor deze gezinnen is dan de komende 25 jaar geen fossiele brandstof nodig en zal er geen CO2-verontreiniging vanuit de energiecentrale zijn”, legt Herman Tibben van Assink-Weustink Elektro b.v. uit.

“Naar verwachting zullen zonnepanelen de komende jaren gaan veranderen en massaler worden toegepast. Bij nieuwbouw is het aannemelijk dat er bouwmaterialen worden toegepast waarbij de functies van zonnepanelen al zijn ingebouwd. De eerste mogelijkheden met daken bestaan al. Toepassing in glas is al zeer goed mogelijk en wordt ook al toegepast bij bijvoorbeeld serres of overkappingen. Het is niet te verwachten dat de kosten de komende jaren nog sterk zullen dalen. Wel zal het rendement verbeteren.”

In het nieuwe lente-akkoord is sprake van een mogelijkheid van een verlaging van het btw-tarief naar 6 procent. Het hoge tarief zal dan 21 procent zijn. “Dit is echter nog maar een voorstel en nog lang niet zeker. Voor subsidieontvangers is wachten op een verlaging geen optie, omdat het beslissingstijdstip te laat wordt. De opbrengst van de btw-verlaging zal beduidend lager zijn dan het gemis van de subsidie en indien de verlaging niet doorgaat, stijgen de aanschafkosten weer door de btw-verhoging van 19 naar 21 procent. Nu het lente is, is het veel prettiger zo snel mogelijk over te gaan tot de aanschaf van zonnepanelen en in de zomer geld uit te sparen tijdens het genieten van een zonnige vakantie en daarbij ook nog het milieu een dienst te bewijzen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.