met zn allen aan de vogelmuur een workshop

Natuurlijk Huus in Raalte houdt 26 mei van 13.30 tot 17.30 uur een workshop ‘eten uit de natuur’. Vooruitlopend op die workshop plaatsen we de komende dagen iedere dag een recept van producten die je zo uit de natuur kunt halen. Gratis en voor niets. Maar net zo belangrijk: hartstikke lekker.

Tijdens de workshop leer je er meer over. Wat is er allemaal te eten uit de natuur? En hoe maak je dat klaar? De workshop start met een lezing daarover, daarna gaan de deelnemers de natuur in om ‘boodschappen te doen’. Tot slot wordt een driegangen maaltijd gekookt en natuurlijk opgegeten. Op het menu staat soep, salade, kruidenboter en pesto. Michiel Bussink geeft de workshop. Hij schreef het boek Lekker Landschap.

Kosten voor de workshop zijn 35 euro. Opgeven moet via info@hetnatuurlijkhuus.nl

Vogelmuur roomsoep (5 personen)

Muur of vogelmuur (Stellaria media) is een onkruid dat vrijwel het hele jaar kunt vinden en gebruiken. Alleen tijdens de vorst kom je haar niet tegen. Het is een onopvallend plantje met kleine witte stervormige bloemen. Het meest welig tiert het op moestuintjes die regelmatig compost krijgen.

Vogelmuur is een kruid wat spijsverteringsbevorderend werkt. Het bevat veel ijzer, calcium, magnesium, kalium, kiezelzuur en vitamine C. Het werd in de volksgeneeskunde wel ingezet als slijmoplossend middel bij vastzittende hoest.

De smaak is neutraal tot fijn gekruid. Vogelmuur is te verwerken in sla, soepen, dressings en stampotten. En wat absoluut een aanrader is: voeg het toe aan pompoensoep – het haalt de fletse smaak ervan enorm op.

Basis

Maak 1,5 liter bouillon (vers of door middel van een bouillonblokje)

Roux, 75 gram bloem, 50 gram boter

Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel. Laat het geheel wat aangaren boven getemperd vuur. Zet dit mengsel weg zodat het kan afkoelen.

Vulling

2 handjes gewassen muur, 0,1 liter slagroom (ongezoet), eventueel een scheutje vieux, zout, peper

Zet de pan met roux op een laag vuur en voeg onder voortdurend roeren wat van de hete (gezeefde) bouillon toe. Gladroeren en steeds meer bouillon toevoegen. Als de soep mooi glad is de vogelmuur erbij en het geheel op smaak maken. Even met de staafmixer erdoor en op het laatst de vieux en de room toevoegen.

Eet smakelijk!

Kijk ook eens op staging2.hetnatuurlijkhuus.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.