kijkt jumbo ook naar kwaliteit van supermarkt

Gezien de reacties op onze sites, in de mailbox en via de telefoon, houden mensen zich massaal bezig met supermarkten. Jumbo, Coop, Albert Heijn, waar komen ze? Maar niemand die zich zorgen maakte om wat ze verkopen. Want wat er in de schappen ligt, dat zal toch goed zijn?

Hoe blind we zijn, zagen we zaterdag aan de schappen van het bronwater. Twee keer anderhalve liter Chaud Fontaine kostte bij C1000 een euro. Spa Rood en Bar le Duc was niet in de reclame, die kossten respectievelijk 52 en 47 cent per anderhalve liter. De schappen van Spa en Bar le Duc waren vol. Die van Chaud Fontaine was leeg. We kijken blijkbaar niet naar wat het goedkoopst is, we laten ons leiden door een reclame. Hoeveel mensen zouden er nu ‘lekker goedkoop’ bronwater in de kast hebben staan die ze nooit eens een keer gebruiken?

Is het geloof terecht dat supermarkten verstandig om gaan met wat ze verkopen? Winst maken lijkt veel belangrijker. Ten koste van veel. Altijd zeggen dat de cup-a-soup die je verkoopt heel gezond is, totdat je de E-nummers er uit haalt en dan zegt dat de nieuwe Cup-a-soup een stuk gezonder is, dat geeft te denken. Het is net als gifgebruik in de landbouwsector. Het is nooit gevaarlijk, terwijl er iedere jaarwisseling weer middelen verboden worden.

Goedkoop en makkelijk lijken – voor zowel koper als verkoper – belangrijker waarden dan gezond.

De burger is niet bij machte grote overnames als van de C1000 tegen te houden. Daar heb je de politiek bij nodig. Van PvdA-huize hebben we Martijn van Dam horen zeggen dat hij zich wil inzetten tegen de macht van te grote bedrijven. Van VVD-zijde hebben we Nelie Kroes die dat op Europees niveau al een tijdje doet.

Maar het helpt niet. Internet, telefonie, post, energie, supermarkten, voedsel, er zijn iedere keer maar een paar spelers in de markt. Die bepalen het hoe en wat. Je kunt niet kopen wat je wilt, je moet kiezen uit wat ze aanbieden. Onze politici hebben het intussen te druk met een boerkaverbod, BTW-verhoging op de kunsten, 130 over de Afsluitdijk, de PGB afschaffen, de hypotheekrenteaftrek verdedigen, verboden op twee paspoorten en roken in cafés. Dan weer wel, dan weer niet. Want soms levert het stemmen op. Soms ook weer niet.

En wat zeker géén stemmen oplevert is een overheid die zich zorgen maakt om ons eten. Vandaag is de laatste speeldag van de Eredivisie, gesponsord door Burgerking. Want sporten is zo belangrijk.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.