jeugd leert omgaan met landbouwverkeer

Leerlingen van de basisscholen uit Olst-Wijhe komen regelmatig grote landbouwvoertuigen tegen. Daarom krijgt de jeugd van de basisscholen uit de Elshof en Wesepe op donderdag een speciale bijscholing. Zij krijgen les in het kader van het project ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’ (VOMOL). Tijdens het project ervaren de leerlingen uit de hoogste groepen van o.b.s. de Elshof en de A. Bosschool de gevaren, door op en rond de voertuigen verschillende opdrachten uit te voeren.

Emiel Burgers is projectleider van het project VOMOL en landbouwdocent van AOC-Oost. “Ieder jaar verlaten veel kinderen de basisschool en begeven zich voor het eerst in het ‘echte verkeer’. Voor jonge kinderen is dat niet altijd even eenvoudig”, vertelt de landbouwdocent. “De kinderen fietsen vaak een stuk verder dan ze gewend waren en komen daarbij vaker grote landbouwvoertuigen tegen. We leren de kinderen hoe ze zich veilig moeten gedragen rond landbouwvoertuigen.”

Op het bedrijf Flierman BV in Schalkhaar zal de les plaats vinden. Verder zullen ook Twentrac BV, landbouwbedrijf Hulsegge en ROC Landstede met grote trekkers, ploegen, combines en schudders naar het terrein komen. Ook de verkeersouders, de gemeente Olst-Wijhe en AOC-Oost opleidingen zijn aanwezig.

De les vindt plaats onder begeleiding van studenten van ROC Landstede van de opleiding gemechaniseerd Loonwerk en monteur mobiele werktuigen, samen met de loonwerkers. Op het terrein krijgen de leerlingen uitleg en worden ze geconfronteerd met de grote voertuigen en de gevolgen van fietsgedrag. Ten slotte volgt een uitgebreide evaluatie, waarin besproken wordt wat de kinderen geleerd hebben. Emiel Burgers: “We wijzen aan de hand van foto’s op gevaarlijke situaties en het moet er toe leiden dat ieder kind bewust is van de gevaren en dat ze zich juist bewegen in het verkeer”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.