gewoon carolien houd je emoties bij jezelf

Veel mensen zijn opgevoed en hebben geleerd om hun emoties te onderdrukken, opzij te zetten. Zeker als de emoties niet zo fijn zijn en een ander pijn kunnen doen. In Salland wordt het gelukkig steeds gewoner om te vertellen wat je voelt en wat je daarmee wilt. De ‘Paul de Leeuw humor’. Elkaar ‘afzeiken’ is dan misschien aan vernieuwing toe. Een voorbeeld; ‘Suus, wil je nog een lekker broodje?’, ’zo lekker was het broodje niet.”

Op energieniveau geeft Suus een schouderduw aan Jan en plaagt Suus hem. Deze humor noemen we ironie. Het broodje vond Suus waarschijnlijk niet echt lekker. Als Jan erg zijn best op het broodje heeft gedaan, voelt het misschien wel als een messteek onder de gordel. Met drank op is het soms ook gewoon dom zeuren. Het kost Jan moeite/energie om na de schouderduw te achterhalen dat Suus echt het broodje niet zo lekker vond en Jan weet nu niet wat ze wel wil. Duidelijker in de communicatie is gewoon zeggen wat je wel wil.

Ander voorbeeld; Jan en Suus zijn al jaren samen, het gaat even niet zo lekker tussen die twee. Suus gaat, weliswaar vriendschappelijk maar toch, met Klaas stappen. Jan is angstig dat de relatie overgaat. Jan bespreekt zijn angst en verdriet niet, maar zijn pijn stopt hij in zijn –nu sarcastische / bijtende- humor en dat gooit hij naar Suus. ‘Hé daar is vreemdganger Suus weer!’. Op energieniveau voelt dat voor Suus als een kanonskogel. Het valt dan niet mee voor Suus om na dit bombardement emotionele zaken met Jan te bespreken. Ze trekt zich terug of gooit ook een kanonskogel terug. ‘Ja, met hem is het wel leuk’. En zo krijgen we in een relatie oorlog.

Soms zit er in die kanonskogel ook nog verdriet of pijn vanwege onbewuste dingen die Jan of Suus misschien gemist hebben van hun vader en/of moeder toen ze nog kind waren. En dan?

Een nieuwe weg vinden. Wat wil ik, wat wil jij, wat willen wij? Al de emoties er laten zijn (dan worden ze ook rustiger) en van daaruit samen of soms alleen een overeenstemming vinden. Als binnen een relatie alles besproken en gevoeld mag worden, als alles stroomt, kan de liefde ook meer stromen. Dan verheffen de mensen in een relatie elkaar naar hogere sferen (op aarde). Het fijnst is het als je dat binnen je ‘eigen’ relatie mag beleven. Dan leer je het meest over je Zelf, de gedrag- en denkpatronen die jij gebruikt en heb je uiteindelijk de meeste voldoening. Dat scheelt ook een hoop geld nu de huizen toch moeilijk verkocht kunnen worden! (haha, spot).

Herken je dit in je relatie of in relaties? Trek je je terug, laat je dus weinig van jezelf meer zien of gooi jij met je emoties? Wanneer doe je dat? Mag ik jou/ jullie hiermee begeleiden? Neem gerust contact op via Info@carolienjonkman.nl, staging2.carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.