Home / archiefcentraal / eric braamhaar spanje wordt kampioen

eric braamhaar spanje wordt kampioen

“Spanje heeft alle ingrediënten die je nodig hebt op een eindtoernooi. Ze spelen tactisch voetbal en bezitten de meeste kwaliteiten. Die worden gewoon opnieuw kampioen.”

De overlevingskansen van het Nederlands elftal op het EK schat Braamhaar lager in. “Ik denk niet dat de spelers genoeg zijn uitgerust. Ze hebben veel wedstrijden in de benen bij hun club en de afgelopen interlands verliepen niet zo soepel. Ik denk dat ze op het EK het ritme en de scherpte missen. Daar komt nog bij dat ze in een hele sterke poule zitten dus het wordt echt tanden bijten, ik hoop natuurlijk wel dat Oranje ver gaat komen.”

Het EK 2012 wordt in de landen Polen en Oekraïne gehouden. Van de thuislanden verwacht Braamhaar ook niet veel. “Misschien dat Polen boven zich uit kan stijgen door het vele thuispubliek. Maar Oekraïne zal in een poule met Frankrijk, Engeland en Zweden geen verrassing worden.”

De Nederlander waar Braamhaar wel veel vertrouwen in heeft is collega scheidsrechter Björn Kuipers. “Björn gaat hoge ogen gooien op het EK. Hij heeft in Europese wedstrijden veel lef getoond en was bijvoorbeeld bij de wedstrijd Barcelona – AC Milan heel toonaangevend. Het is indrukwekkend hoe goed hij met de mentale druk omgaat. Bovendien is hij een goed voorbeeld voor jeugdige scheidsrechters in Nederland.” Op de vraag wie op dit moment de beste scheidsrechter is, was Braamhaar ook heel duidelijk. “Björn Kuipers.”

Mocht Nederland de poulefase niet doorkomen, zal dat voor Kuipers betekenen dat hij waarschijnlijk meer wedstrijden mag leiden. “Kijk, ik hoop natuurlijk niet dat Nederland er snel uit ligt, maar voor Björn zou ik het erg leuk vinden.”

Volgens Braamhaar ligt er net zoveel spanning bij een scheidsrechter als bij een speler. ”Je moet goed met de druk om kunnen gaan, zoals de impact van een verkeerde beslissing en de reactie van de omgeving. Kijk naar mijn wedstrijd van vorige week, NEC – Vitesse in de nacompetitie. Was de bal wel of niet over de lijn? Ik ben op dat moment afhankelijk van mijn assistent en hij was er van overtuigd dat het een doelpunt was. Zolang er niet meer hulpmiddelen komen, blijven er fluitconcerten. Maar dit weet je van tevoren. Fluit je voor een vrije trap voor de ene partij, fluit het publiek van de andere partij en andersom. Maar fluitconcerten worden pas vervelend als het langdurig door blijft gaan. Het is belangrijk om je eigen wedstrijd te fluiten en je eigen beslissingen te kunnen nemen”, aldus de arbiter.

Op het EK worden volgens Braamhaar veel mooie wedstrijden gespeeld. “Wedstrijden als Nederland – Duitsland, Spanje – Italië en Frankrijk – Engeland zijn leuke wedstrijden om te fluiten. Deze poulewedstrijden zijn vaak spannender dan een finale. Daar staat dan zoveel druk op. Beslissende of belangrijke wedstrijden zijn mooier voor de neutrale kijker en dus ook voor de arbiter. Kijk bijvoorbeeld naar de wedstrijd Nederland – Portugal, die schopwedstrijd. Dat is voor een scheidsrechter niet leuk om te fluiten.”

De scheidsrechter uit Enter bekijkt zijn collega scheidsrechters dit jaar gewoon thuis vanaf de bank. “Ik ken de meeste scheidsrechters wel dus ik let vooral op de beslissingen en de keuzes die ze maken. Zo bekijk ik vaker voetbalwedstrijden. Er zal dit toernooi streng opgetreden worden bij commentaar, protesteren en wegwerpgebaren naar de scheidsrechters toe. Dus ik ben benieuwd hoe de arbiters het gaan doen. Maar naar het Nederlands elftal kijk ik natuurlijk gewoon als supporter!”

Doe ook mee aan de EK-pool. Ga naar www.ek.nucentraal.nl en schrijf je in.

Lees ook

Dorpsquiz brengt jubilerend Hoonhorst in beweging

Op zondagmiddag 14 november vindt de ‘eerste echte Dorpsquiz Hoonhorst’ plaats HOONHORST – Het had …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.