eerste week van de amateurkunst in raalte

Raalte doet dit jaar van zaterdag 2 tot en met zaterdag 9 juni voor het eerst mee met De Week van de Amateurkunst (WAK). Maurice Endeman kreeg een weekje of vijf geleden het verzoek een programma samen te stellen en te coördineren en samen met Daniëlle Meijer is hij er vol voor gegaan. Het resultaat? Een programma met circa twintig activiteiten, veel bestaande evenementen die een plaats hebben gevonden onder de paraplu van de WAK (bijvoorbeeld Pedro Pico Pop en de Kunst & Kitchen Fair in Broekland), maar ook nieuwe activiteiten. Wat te denken van een openluchtbioscoop bij het Overijssels Kanaal (de Drijf-In) of een zomerconcert van St. Caecilia bij De Zwaan.

Maurice en Daniëlle gingen voortvarend van start. Binnen een week na het verzoek stond er een website online. “Maar we hoefden gelukkig ook niet vanaf het nulpunt te beginnen”, vertelt Maurice. “In het voorbereidende traject waren er al enkele bijeenkomsten geweest. Er bestonden al veel concrete plannen, er waren al heel veel ideetjes vanuit het verenigingsleven, het moest alleen gecoördineerd worden. Maar ik had dus echt niet verwacht dat we in zo’n korte tijd zo’n programma konden samenstellen. In het begin zag ik daar dan ook best tegenop, maar ik ben verrast door het enthousiasme van alle betrokkenen. En het is nog niet klaar. Ik verwacht dat er nog zo’n zes à tien activiteiten bijkomen.”

De voormalige huishoudschool fungeert gedurende de week als basis. De kunstenaars die er hun ateliers hebben, organiseren tal van activiteiten. Van een theaterproject voor de jeugd (Een plekje op het podium), een workshop verhalen vertellen voor de midden- en bovenbouw tot een open schilderavond van de Kunstkring Raalte. Ook kernen buiten de gemeente Raalte doen mee. Atelier de Verbeelding in Wijhe presenteert op woensdag 6 juni onder de titel ‘Mozaïek on tour’ een interactief kunstwerk waaraan iedereen een steentje mag bijdragen (op vrijdag 8 juni ook in de voormalige huishoudschool). Gemengd Koor Con Amore houdt op maandag 4 juni een open repetitie in de Heilig Hart Kerk in Lemelerveld.

Een opvallend evenement is de eerder genoemde Drijf In op donderdag 7 juni. Aan de zijde van de Kanaalstraat Oost komt een groot filmscherm te staan. Daarop wordt als het donker is, zo rond 22.00 uur, een film vertoond. De organisatie zorgt voor drankjes en snoep. “Iedereen is welkom”, vertelt Maurice. “Welke film we gaan draaien, is nog onbekend, we zijn op dit moment nog op zoek. Suggesties zijn welkom. De Drijf-In is een ideetje van mij. Aan de kant van de spoorovergang kan iedereen een plekje vinden in het gras, maar we hopen er ook op dat de bezoekers hun eigen bootje meenemen om de film al dobberend op het kanaal te bekijken.”

Maurice is van plan om volgend jaar nog meer uit te pakken met het programma van de WAK Raalte. “Het blijkt wel dat er in Raalte veel mensen met kunst en cultuur bezig zijn. Dit jaar moest het in relatief korte tijd gebeuren, volgend jaar hebben we een veel langere aanloop. Ik ben benieuwd wat er dan allemaal mogelijk is.”

Meer informatie over het programma vind je op staging2.wakraalte.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.