carmelleerlingen wereldburgers van morgen

De wereld wordt steeds kleiner. Grenzen vervagen en internationale contacten breiden zich verder uit, op allerlei terreinen. Het is dan ook belangrijk dat leerlingen kennis maken met de gewoonten en gebruiken in andere landen. Dit kan worden bereikt door leerlingen kennis te laten maken en te laten samenwerken met leeftijdgenoten in het buitenland. Deze contacten versterken het wederzijds begrip.

De uitwisselingsprojecten zijn bedoeld om leerlingen voor te bereiden op een leven als burger in de Europese Unie. De leerlingen maken kennis met andere talen en culturen, doen internationale ervaring op en oefenen met het spreken van moderne vreemde talen in de praktijk. Ook voor de persoonlijke ontwikkeling is internationalisering goed. Leerlingen leren om samen te werken en zich nu en dan aan te passen. Ook het wegnemen en tegengaan van vooroordelen is een belangrijk argument voor internationalisering.

Dinsdag 22 mei begon het uitwisselingsavontuur voor zes leerlingen van het Carmel College Salland-VMBO en twee enthousiaste docenten naar Duitsland. Voor een aantal leerlingen was het de eerste keer vliegen en dat is best spannend.

De begeleidende docenten zijn in Duitsland vanwege het Comeniusproject. Een Comeniusproject is een soort lange afstandsleren, waarbij vier verschillende landen gedurende twee jaar samenwerken. De landen die meedoen aan dit project zijn Finland, Duitsland en Italië. Op dit moment zijn alle landen met leerlingen en docenten gezamenlijk in Duitsland, in Wartenberg in de buurt van München.

De leerlingen van de verschillende landen vormen deze week een internationale klas en volgen diverse lessen op de school in Duitsland. Daarnaast doen ze ook allerlei activiteiten, zoals bijvoorbeeld een excursie naar de Blomberg waar de langste Sommelrodelbahn in Duitsland is.

Leerlingen verblijven de gehele week in gastgezinnen en draaien mee in het gezin. Op deze manier maken zij kennis met de Duitse cultuur en gewoonten. Ze leren letterlijk over de grens van Nederland, maar leren ook hun eigen grenzen kennen en deze te verleggen.

De voertaal is Engels, hierdoor ontwikkelen de leerlingen zich op het gebied van de Engelse spreekvaardigheid, maar zullen ze zeker ook groeien op gebied van sociale vaardigheden. Al met al zullen de leerlingen veel bijzondere ervaringen opdoen, die ze niet snel zullen vergeten. Uit ervaring weten we dat leerlingen vaak ook na de uitwisseling nog contact blijven houden met het gastgezin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.