btw verhogen is dat goed voor woningmarkt

Door de aanstaande BTW-verhoging van 19 naar 21 procent ontstaat er een lichte paniek bij kopers van nieuwbouwhuizen. De kopers die recentelijk een nieuwe woning hebben gekocht, worden geconfronteerd met duizenden euro’s aan extra BTW. Euro’s waar de kopers niet op gerekend hadden toen de hypotheekovereenkomst werd getekend.

Per 1 oktober gaat het hoge BTW-tarief, dat ook voor de woningmarkt geldt, met 2 procent omhoog. De ongerustheid ontstaat doordat kopers die voor 1 oktober een nieuwbouwwoning hebben gekocht (die pas na deze datum wordt opgeleverd), de resterende termijnen met een extra 2 procent belasting moeten betalen. Stel dat er na 1 oktober nog 100.000 euro moet worden betaald, dan komt daar een extra 2000 euro aan belasting bij. Kopers kunnen hierdoor in de problemen komen doordat hiermee geen rekening is gehouden bij de hypotheekverstrekking.

Chris Schrijver van Salland Makelaardij bevestigt dat het niet makkelijker wordt op de woningmarkt. “Het zijn voornamelijk de kopers van nieuwbouwhuizen waarbij de prijs duurder wordt. Het gaat maar om 2 procent maar dit zullen wel hoge bedragen worden. Het zal voor de nieuwbouw zeker lastiger gaan worden.”

Bouwend Nederland, NEPROM en NVB willen dat de Tweede Kamer een uitzondering maakt voor de kopers van nieuwe woningen. Zodat bij woningen, die voor 1 oktober zijn gekocht, het oude BTW-tarief blijft gelden. “Er staan gesprekken gepland over hoe de details nu precies ingevuld gaan worden”, vertelt Paul Hannink van Hannink Makelaars. “Maar op dit moment is er nog te weinig duidelijkheid om te kunnen zeggen hoe dit gaat uitpakken. De wetten moeten eerst vastgelegd worden, maar dat er consequenties aan verbonden zitten, moge duidelijk zijn, want wie gaat de extra kosten betalen als dit doorgaat? Moeten kopers opnieuw lenen? Is dit wel mogelijk met de hypotheek die ze hebben afgesloten? Het is nu een onduidelijke regel en moeilijk te voorspellen wat er precies gaat gebeuren, maar het zal geen positieve invloed op de woningmarkt hebben”, aldus Hannink.

Bouwbedrijven zullen extra kosten in rekening moeten brengen. “Aannemers zullen hier ook niet blij mee zijn”, weet Hannink te vertellen. “De bouwkosten worden hoger en volgens de wet moeten zij deze kosten, als gevolg van de verhoging van het BTW-tarief, in rekening brengen.” Aannemer Remco Harink van bouwbedrijf Vosman kreeg al veel reacties van kopers en opdrachtgevers. “De telefoon stond roodgloeiend en de e-mails stroomden binnen toen dit bekend werd. Ik heb opdrachtgevers gesproken die vrijstaande woningen bouwen en zoals het er nu uitziet zal daar vier tot acht duizend euro bijkomen. Hier is bij de financiering en dergelijke geen rekening mee gehouden. Er zijn financieringen afgesloten bij de bank die net aan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voldoen, maar door de BTW-verhoging er nu overheen gaan.” Harink kan deze mensen op dit moment alleen vertellen dat het nu niet anders is en dat er hopelijk een overgangsregeling komt. Dat wil zeggen dat er een uitzondering gaat gelden op de kopers van nieuwbouwwoningen en hierdoor de BTW-verhoging zal worden uitgesteld.

“De verkoop en de bouw van nieuwe woningen, die door de crisis al flink is getroffen, zal opnieuw een zware klap krijgen door de BTW-verhoging”, vertelt de aannemer. “De verkoop is van gemiddeld bijna 4000 nieuwe woningen per maand in de jaren voor de crisis, gedaald naar 1000 woningen per maand. Als dit nog meer gaat dalen, zal het nadelige gevolgen hebben voor de bouwsector en daarmee voor de hele economie”, aldus Harink. “Het wordt hoog tijd dat de gemeenten en de overheid de grondprijzen verlagen, het kost inmiddels al bijna net zoveel om een woning te bouwen als de grond die er onderligt. De prijs van bouwgrond is in Nederland tussen 1995 en 2007 met 275 procent gestegen.” De gemeente Raalte berekent de grondprijzen zoals het in de grondprijsbrief van 2012 staat te lezen. Hier staat letterlijk in: gezien de huidige gespannen woningmarkt, ligt het voor de hand om de vaste grondprijzen voor het jaar 2012 niet te verhogen. “Hoezo verhogen?”, vraagt Harink zich af, “de bestaande woningen zijn de afgelopen drie jaar zo’n 20 procent in waarde gedaald.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.