bibliotheek verdwijnt uit heeten

De bibliotheek verdwijnt in fysieke vorm uit Heeten. Dat is een rechtstreeks gevolg van de bezuinigingen die de gemeente Raalte op het boekenhuis doorvoert. De enige twee kernen van de gemeente die wel een fysieke vestiging houden zijn Raalte en Heino. Alle andere plaatsen van de gemeente krijgen inlever- en uitgiftepunten, boeken kunnen dan telefonisch of via internet gereserveerd worden.

Ook de regelingen in Luttenberg, Nieuw-Heeten, Mariënheem, Broekland gaan op de schop. Bibliotheekdirecteur Westera noemt de openingstijden en functionaliteit van de zogeheten Infopleinen verre van ideaal.

Ook voor de basisscholen gaat er wat veranderen: Alle basisscholen moeten een eigen bibliotheek in de school krijgen, daarvan lopen al pilots op twee scholen in de gemeente. Daarnaast gaan de Overijsselse bibliotheken zich in de komende jaren meer richten op e-books, mediawijsheid en kunnen klanten van de bieb binnenkort in elke vestiging hun geleende boek inleveren. Dus als je boek in Raalte leent, kun je hem in Deventer inleveren.

Doordat de bibliotheek op deze manier haar dienstverlening wel in stand probeert te houden, maar dan voor minder geld, wil wethouder Hiemstra de bezuiniging minder hoog uit laten vallen dan de voorgenomen 2 ton. Hij stelt voor om 125.000 euro te bezuinigen.

De bibliotheek daarentegen wil meer terug naar de basis. “Wij willen de inwoners van de gemeente Raalte ondersteunen bij het leren en participeren in de maatschappij,” stelt Westera. “In Nederland is circa 13% van alle mensen laaggeletterd. In Raalte is dat iets lager, 12%”

Westera stelt dat met het nieuwe bieb-systeem de collectie voor iedereen beschikbaar blijft. Ook moet de service naar minder mobiele mensen uitgebreid worden. De huidige boek-aan-huis-service die al bestaat voor minder mobiele senioren, moet volgens Westera uitgebreid worden voor niet-mobiele volwassenen.

Nog voor het zomerreces buigt de gemeenteraad zich over deze plannen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.