wedstrijd in kader nk autocross in haarle

MAC Haarle presenteert op zaterdag 21 april een wedstrijd in het kader van het Eurol Veka NK Autocross. Op het terrein van de familie Bentert aan de Molenweg 22 in Haarle wordt een groot circuit gerealiseerd. Acht klasses komen aan de start. Inmiddels heeft de MAC al zo’n vijf keer een dergelijke wedstrijd georganiseerd. “Dat we nu alweer aan de beurt zijn, zegt alles over de kwaliteit van onze organisatie”, vertellen Björn Wichers-Schreur, Eric Cents en Hilco Spoolder namens MAC Haarle. “Onze vereniging staat hoog aangeschreven.”

Het NK bestaat uit in totaal zes wedstrijden. De organisatie daarvan wordt door de landelijke bond jaarlijks ‘vergeven’ aan de geïnteresseerde autocrossverenigingen door heel het land. De laatste keer dat het NK Haarle aandeed, in 2010, brachten de wedstrijden meer dan 1700 betalende bezoekers op de been. Inclusief de circa 120 vrijwilligers en de deelnemende equipes (dat jaar zo’n 250 teams) liepen er die dag meer dan tweeduizend mensen op het terrein.

Het moet Björn van het hart, de verkeerde beeldvorming rond de autocrosssport stoort hem. “De sport krijgt niet de waardering die ie verdient. Veel mensen denken dat we maar wat rondcrossen in oude bakkies. Nou, dat is allang niet meer zo. Ook de autocross is tegenwoordig hightech. Er zit F1-techniek verwerkt in de auto’s. Schakelen doen we inmiddels via flippers aan het stuur. Bij het overschakelen hoeven we het gas niet eens meer los te laten. Een beetje sprinter kost tegenwoordig al zo’n 50.000 euro, maar je hebt ze ook van meer dan een ton. Maar daar gaat het nooit over in de pers. Niet over hoe druk iedereen er mee is, alleen maar over het lompe, het onbenullige en de vooroordelen dat het alleen maar oude barrels zijn. Autocross wordt misschien nog wel iets te vaak verward met autorodeo. Die tijd dat we elkaar met autocross van de baan duwden, ligt echter allang achter ons.”

Met de snelheden die op het circuit worden gehaald, is zorg voor de veiligheid van de bezoekers natuurlijk van belang. “We zetten dit jaar zelfs hekken om de hele baan. Dat is niet eens een voorwaarde van de bond, maar we doen het toch. Tijdens het crossen springt er soms een band af. Je wilt niet dat die in het publiek vliegt.” En ook de veiligheid van de coureurs is natuurlijk belangrijk. Daartoe zijn er per klasse standaardvoorwaarden verbonden aan de kooiconstructie waarin de coureur zit. “Als de veiligheid niet honderd procent is, komt de auto ook niet aan de start. Na een crash stappen de meesten zo weer uit. Misschien wat duizelig, dat wel, maar verder, op wat stijfheid na, geen klachten.”

MAC Haarle heeft in haar bijna 40-jarig bestaan zelf ook een aantal Nederlands Kampioenen voortgebracht. Björn wist in 2004 het Europokalkampioenschap in Duitsland op zijn naam te zetten. Eric Cents zat jaren geleden heel dicht bij een nationale titel. “Het moet ergens in de tweede helft van de jaren negentig geweest zijn. Ik had het Nederlands kampioenschap bijna te pakken. Vijftig meter voor de finish van de laatste wedstrijd ging er een onderdeel kapot. Dat was enorm balen. Het Nederlands Kampioenschap, dat is de slagroom op de taart. Ik word er nu nog regelmatig op aangesproken. ‘Jij zat er heel kortbij’. Helaas. Maar misschien deed ik het er ook wel om. Anders had ik nog moeten trakteren ook, haha!”

De NK Autocrosswedstrijd in Haarle begint om 9.30 uur. Rond 18.30 uur is het evenement afgelopen. De entree bedraagt 10 euro (kinderen tot en met 12 jaar gratis).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.