ralda was 40 jaar geleden een schot in de roos

Al 40 jaar brengt Ralda uit Raalte internationale en Nederlandse dans en muziek en biedt de mogelijkheid tot dansen voor kinderen, tieners, jongeren en volwassenen, zowel recreatief als op toneel. Op het repertoire staan naast Nederlandse, verschillende internationale dansen uit ondermeer Hongarije, Armenië, Servië, Israël en Roemenië. Alle dansen zijn voor het toneel bewerkt, waarbij de authentieke elementen behouden zijn. Bij de oprichting bleek volksdansen een schot in de roos.

Oprichting

Wim van der Pol is oprichter van Ralda. “Vanuit de hervormde kerk in Goes was er vraag naar jeugdwerk. Dat heb ik toen opgezet. Een onderwijzer meldde zich aan volksdansles te gaan geven. Dit liep als een trein. Dus toen ik in 1972 voor mijn werk naar het oosten van Nederland moest verhuizen, heb ik het hier ook opgezet, zodat ik het volksdansen niet hoefde te missen. Het Vrije Jeugdwerk in Raalte ging akkoord en Rita van Raay heeft me geholpen bij de uitvoer van de plannen.

Op de eerste bijeenkomst waren er honderd enthousiastelingen aanwezig om mee te dansen. Na een reisje naar een kinderbal in Delft en de allereerste buitenlandreis naar Tsjechië, was Ralda écht geboren. Het ministerie sponsorde de reis met een flink bedrag en de try-out in de Leeren Lampe zat bomvol.” Wim van der Pol bedacht ook de naam: ‘‘Ralda betekent ‘Raalter Dansers’. Het dansembleem dat Ralda al tientallen jaren voert is indertijd door mijn dochter Marianne ontworpen.’’

Groepen Ralda

Ralda heeft veel verschillende groepen: van jong tot oud, van recreatie tot demonstratie en van muziek tot dans. Zo zijn er de volgende recreatiegroepen: KleuterDans voor kleuters vanaf 3 jaar, KinderDans voor iets oudere kinderen en TienerDans voor tieners. Bij deze groepen mag je gratis twee keer mee doen om te kijken of het wat voor je is.

Optreden kan bij de volgende groepen: KinderTheaterDansgroep, JeugdTheaterDansgroep voor de jeugd die al wat ouder is en daarom ook vaker optreedt en de TheaterDansgroep voor volwassenen.

Ook zijn er nog de orkesten: het Ralda-orkest en orkest OpMaat. OpMaat is sinds september 2011 het nieuwe orkest van Ralda. Het doel van het orkest is om kennis en ervaring op te doen met wereldmuziek en eventueel door te stromen naar het Ralda-Orkest, maar bovenal genieten van het samen musiceren.

Meedoen op Jubileum

40 jaar na de oprichting van Ralda is het tijd voor een feest. Het hele jaar wordt dit feest gevierd, maar het hoogtepunt is toch wel het Jubileumweekend op zaterdag 28 en zondag 29 april. Tijdens dit weekend staan er op zaterdag een heleboel workshops, een concert en een bal op het programma. De zondag wordt ingevuld door een matinee- en een galavoorstelling en ’s avonds een spetterend feest.

De workshops op zaterdag zijn twee dansworkshops Bulgaars van Esther Willems (beginners en gevorderd), twee dansworkshops Verweggistan van Jan Knoppers (beginners en gevorderd) en een zangworkshop Bulgaars van Hedwig Schoots. Ook is er nog een dansworkshop voor kinderen door Maartje Ligthart. De workshops zijn allemaal in muziekgebouw De Klanken en sportcentrum Tijenraan. ’s Avonds geeft het Ralda-orkest samen met orkest OpMaat een concert in Zwakenberg. Aansluitend is er een bal op dezelfde locatie. A2 is het balorkest.

Op de tweede dag van het Jubileumweekend staan er twee voorstellingen op het programma. Dit zijn twee verschillende voorstelling. De Sallandse Folklore, de Holland Express en zanggroep P-Art-ners verlenen ook hun medewerking aan de voorstellingen. De Sallandse Folklore bestaat dit jaar toevallig ook 40 jaar, dus dat is een leuke bijkomstigheid. Tussen de matineevoorstelling en de galavoorstelling is er gelegenheid tot feliciteren en bijpraten tijdens de receptie.

Het weekend wordt spetterend afgesloten door de swingende balkanband Amariszi. De band is te omschrijven als een tikkie traditioneel, een snufje ska en een dikke portie balkan. We zijn als Ralda dan ook apetrots dat ze in Raalte komen spelen. Deze jonge muzikanten weten iedereen in beweging te krijgen met hun Oost-Europese balkanmuziek van Hollandse bodem. Het belooft een echt feestje te worden.

Kaarten voor de voorstellingen zijn te krijgen op staging2.hoftheater.nl of bij de VVV/ANWB in Raalte. Voor de rest van de jubileumactiviteiten kun je kaarten bestelling via staging2.ralda.nl

Het hele jaar feest

Naast het jubileumweekend wordt er de rest van het jaar ook feest gevierd. Dit door middel van allerlei activiteiten. Deze activiteiten worden samen met zustervereniging ‘Debka’ uit Zwolle georganiseerd. Deze dansgroep bestaat dit jaar 45 jaar en vier dus ook feest. De ene keer is er iets te doen in Zwolle en de andere keer in Raalte. Zo was er eerder dit jaar al een dansworkshop Russisch/Oekraïens door Hennie Konings in Raalte en het Regiobal in Zwolle.

Om dit alles voor elkaar te krijgen, zijn voorbereidingen voor het jubileumjaar al anderhalf jaar geleden begonnen, zodat er bijvoorbeeld 400 oud-leden verzameld konden worden. Een deel van de oud-leden danst zelfs mee in de voorstelling en speelt mee in het Ralda-orkest. Sommige oud-leden waren lid van het eerste uur en hebben jaren niet gedanst of gemusiceerd, andere dansers en muzikanten zijn recent vertrokken bij Ralda. Het is een bont gezelschap geworden.

De rest van het jaar staan nog op het programma: een flashmob, een workshop feestdans door Tanja Jager, een muziekworkshop door Mark Söhngen en een kerstinstuif. Voor meer informatie over het jubileum of over de dansgroep zelf, kijk je op staging2.ralda.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.