help de kleine kernen overleven

Opinie – Hoonhorst, Oudleusen, Boerhaar, Boskamp, Wijthmen, Windesheim, Haarle, het zijn plaatsen in deze regio die op de rode lijst van bedreigde dorpen staan. Die lijst is afgelopen week uitgekomen, en kijkt naar fysieke, sociale en identiteits-bedreigingen. Is de nood hoog?

De lijst is uitgegeven om de dorpen een steuntje in de rug te geven. De Overijsselse vereniging voor kleine kernen (de OVKK) had dat niet zo goed begrepen en riep op Radio Oost dat er niks aan de hand is. De identiteit is sterk genoeg. Maar het lijkt ons niet onlogisch als er dorpen gaan verdwijnen als er niets aan het beleid van tekentafelambtenaren verandert.

Fysieke bedreiging is de bedreiging omdat er nieuwe woonwijken of industrieterreinen neergezet worden. Zo ligt Boskamp al zo’n beetje midden in Olst, net als dat Schalkhaar en Colmschate niet meer dan een buitenwijk van Deventer zijn geworden.

Sociale bedreiging is de bedreiging omdat dorpen leeglopen, jeugd wil er niet blijven wonen. De beleidsambtenarenmaffia ondersteunt die jeugd. Nieuwe huizen mogen er niet gebouwd worden, om woon-werk-bewegingen tegen te gaan, komen die huizen in de grotere kernen en in Zwolle en Deventer waar gezellige Vinex-wijken gebouwd, op weg naar criminaliteit.

Identiteitsproblemen ontstaan omdat het postcodeboek plaatsen niet opneemt, omdat de gemeente plaatsnaamborder verwijdert, of zoals in Hellendoorn er gezellige stenen paaltjes neerzet maar geen bijbehorende blauwe borden.

Is het erg als die kleine kernen verdwijnen? Ja, want met die kleine kernen verdwijnt ook de kracht er van. Sociale cohesie, vrijwilligerswerk, samen de schouders er onder, hoog percentage slagingskans bij allerlei initiatieven (gemiddeld is iedere Luttenberger drie keer lid van een vereniging), weinig agressie en vandalisme, veel mantelzorg, wat wil je nog meer.

Al die dingen kom je niet tegen in de grote Vinex-wijken in Zwolle en Deventer, maar ook niet in een gemiddelde nieuwe woonwijk van bijvoorbeeld Raalte of Ommen. Dat die wijken er komen, dat maakt het ook zo raad dat de OVKK zegt dat er niets aan de hand is. Alsof je de vierde colonne, zijnde het ambtenarenkorps van dit land, kunt vertrouwen in het nemen van goede beslissingen. Beter maar van niet.

En politici werken ook niet erg hard mee, die gaan immers akkoord met plannen die er toe leiden dat het openbaar vervoer naar de kleine kernen wegvalt (je kunt een sporthal niet in Hoonhorst neerzetten, maar wel goed vervoer naar de Trefkoele in Dalfsen regelen), dat verzorgingshuizen onbetaalbaar worden in kleine kernen, dat supermarkten verdwijnen omdat als gevolg van de bouwstop.

Er zijn wel doekjes voor het bloeden. Olst-Wijhe heeft dorpsbudgetten waarmee Plaatselijk Belangen zelf mee aan de slag kunnen. Raalte begeleide zelfs twee avonden om te kijken naar 2020. Om de sessie te redden (de eerste ging niet door bij gebrek aan belangstelling niet door) werd op de tweede avond een blik ambtenaren verplicht op de lege stoeltjes plaats te nemen. Dat is het democratisch proces: beloven dat het goed komt. Maar uiteindelijk komt er allemaal niks van terecht. Want onze beleidsambtenaren en politici denken nooit zo op lange termijn. Op korte termijn moet er geld verdiend worden, dat dat op lange termijn problemen veroorzaakt, is voor de leiders van later.

Dus dat steuntje in de rug, die extra aandacht vanwege de rode lijst, die mag er best wel zijn.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.