gehacked in gesprek met je inbreker

Salland Centraal is na vijf dagen afwezigheid donderdag weer voorzichtig online gegaan. Een hacker had ingebroken op de site en gooide alle berichten eraf. ‘Een criminele daad’ oordeelde de politie. En zo voelde dat ook wel. Alsof een inbreker een vergeten af te sluiten achterdeur van je huis binnenwandelt, rustig overal rond kijkt, jou zelfs goedendag zegt, van alles meeneemt en tegelijk weet dat jij hem niet kunt pakken.

De hacker

“Als je je gegevens terug wilt moet je een mail sturen naar …”, had de hacker als boodschap achter gelaten. En op de puntjes stond zijn emailadres. We hebben hem vriendelijk verzocht de gestolen waar terug te zetten. Maar in plaats daarvan kraakte hij ook Deventer en Vechtdal Centraal. Qua oplossing draaide de hacker een beetje om de hete brei heen. Wij eigenlijk ook wel. Want met wie waren we eigenlijk in gesprek? Je haalt je van alles in je hoofd. Er zijn hackers die aan willen tonen dat er gaten in je beveiliging zitten, maar die waarschuwen je netjes. Je hebt ook… We hebben van alles bedacht. En steeds weer die opmerking: ‘maar als je logisch nadenkt’. Vermoedelijk gaat daar de redernatie fout. Er is iemand die er op uit is de site te crashen, zomaar een site te crashen, of bewust de sites van Salland, Vechtdal en Deventer Centraal. Er zal een schakeltje in de bovenkamer van de hacker los zitten. Logisch rederneren naar wat de dader bezielt werkt niet. Een straf voor als ie gepakt wordt? We willen hem wel interviewen.

De politie

Op paaszaterdag hebben we de politie gebeld. We konden wel een afspraak voor aangifte maken voor na het paasweekend. Want ja, “die hacker kan natuurlijk over de hele wereld zitten.” “Is het dan niet beter nu al vast met zoeken te beginnen?” Nee. De meldpost na het paasweekend: “Is er dan bij u ingebroken.” “Nee, op onze server.” “Maar die staat bij u thuis?” Aan het bureau voor de officiële aangifte, gaf de agent ook wel toe er niet zo veel verstand van te hebben. Dat is ook goed te begrijpen. Maar het is tandenknarsend te bedenken dat zo’n hacker dus vrijspel heeft. Nu de Centraal-sites, eerder al creditcardgegevens, de OV-chipkaart, KPN, Het Witte Huis… Wat straks allemaal nog meer? Digitale gegevens die van iedereen overal opgeslagen liggen? Er zijn altijd hackers die er bij kunnen! Is dat geen digitale tijdbom.

Andere media

Als je zelf nieuws bent, kun je goed controleren of de collega’s er stukjes van maken die kloppen. Dat viel tegen. De Stentor mijdt ons altijd in haar kolommen. Als de rechtbank zegt dat de dader via Salland Centraal gepakt is, maken zij er ‘lokale media’ van. Uit (door ons zelf geschreven) aangeleverde persberichten over De Wraak van Salland halen ze tactvol de bedenker ervan, zijnde Salland Centraal. Toen we offline gingen wegens een hacker bestonden we ineens wel.

Omdat zeventig procent van haar lezers 65+ is, moet je niet aankomen met html, parameters en proxy’s. Maar de hacker zou ons wachtwoord gekraakt hebben. Gewoon niet waar. Dat hebben we de journalist ook uitgelegd, maar dat heeft het verhaal niet gehaald. En wíj noemen de hack geen criminele daad, dat deed de politie.

Ook vanwege eerdere ervaringen denken we dat die verdraaiingen bewust gemaakt zijn. We kunnen ons het toenemende wantrouwen in onze journalistieke beroepsgroep goed voorstellen.

Hartverwarmend

De journalist van de Stentor bedacht in zijn interview met ons dat er vast imagoschade is geleden. Daar is in de reacties die we van onze lezers kregen niets van gebleken. We willen iedereen danken voor de hartverwarmende reacties die we via social media maar vooral ook in het gewone sociale leven ontvingen. Heel veel van de duizenden bezoekers die iedere dag naar onze sites gaan gaven te kennen ons te missen. We hopen er vanaf nu weer volle bak te zijn. 24-7, als die hacker maar niet weer een achterdeurtje vindt om binnen te komen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.