flierefluiter pronk vrijuit na uitspraak rechter

Flierefluiter-eigenaar Gerard Pronk is vrijdag door de politierechter vrijgesproken voor het verbreken van de verzegeling rondom de bouwplaats bij de recreatieboerderij. Pronk werd verdacht van het feit dat hij op vier momenten in februari de verzegeling had verbroken en gaf er zelfs twee toe, maar gaat vrijuit omdat de rechter vindt dat er te weinig bewijs is.

Op 13 januari schorste de Raad van State het bestemmingsplan van de Flierefluiter. Hierop legde de gemeente eigenaar Pronk een bouwstop op. Pronk moest hekken om zijn bouwplaats zetten. Toen dit, in de ogen van de gemeente Raalte, op 26 januari nog niet goed genoeg gedaan was, sloot de gemeente de bouwplaats. Er kwam hekken omheen en die werden verzegeld.

Vrijdag stond Pronk terecht in de rechtbank in Zwolle, omdat er in februari vier keer geconstateerd is dat de verzegeling verbroken was. Pronk gaf toe dat hij twee keer de verzegeling had verbroken. Eén keer omdat hij met de elektrische installatie bezig moest (dat mocht hij ook van de gemeente) en de tweede keer omdat zijn waterinstallatie bevroren was (die stond op de bouwplaats) en daar kachels bij wilde plaatsen.

Dat de verzegeling van de hekken al verdwenen was op het moment dat hij een aantal van de hekken ging verplaatsen, kon hij niet duidelijk verklaren. “Er hangt zaterdagavond jeugd bij ons op de parkeerplaats, misschien hebben zij de zegels losgetrokken.” Ook verklaarde hij dat bekenden en onbekenden hem steunen door te zeggen: “Wij halen die zegels wel voor je weg.” Pronk stelt hen dan altijd af te raden dat te doen. Wel kon hij doordat de zegels verbroken waren de hekken verplaatsen en bestratingswerkzaamheden verrichten. De hekken stonden immers, volgens hem, ook op een totaal onlogische plek.

De zegels zijn volgens Pronk overigens ook niet al te best van kwaliteit. “Ik durf met zekerheid te zeggen dat er nu ook zegels afliggen. Door de wind gaan de hekken schudden en dan scheuren ze of waaien ze er af. Ook fietst er ’s morgens schooljeugd langs. En ik ga ’s nachts ook geen wacht lopen.”

Hoewel Pronk, volgens de verschillende proces-verbalen, meermaals toegegeven zou hebben dat hij de verzegeling verbroken had, bleef de Flierefluiter-eigenaar ontkennen dat hij met de twee resterende verbrekingen te maken zou hebben. “Ik heb niet gezegd dat ik ze verbroken heb, ik heb gezegd dat ik geconstateerd heb dat de verzegeling verbroken is.”

Hoewel Pronk zichzelf vrij pleitte (hij kwam zelfs zonder advocaat naar de zitting), dacht de officier van justitie daar heel anders over. Zij vond dat het wettig en overtuigend bewezen was dat Pronk de verzegeling had verbroken. “De verdachte haalt iedereen erbij, behalve zichzelf. Scholieren, wind… Die hekken zijn alleen te verplaatsen als de zegels verbroken zijn.” Over de bouwstop zei ze: “Iedere burger zou zich daar aan houden. De verdachte ondermijnt gezag en negeert de bouwstop, want ook op 7, 12, 15 en 19 maart zijn er verbrekingen van zegels aangetroffen. Ook verwees de officieer naar de verhitte brief aan het gemeentebestuur en gemeenteraad waarin Pronk de oorlog verklaart. “Meneer Pronk lapt keer op keer de regels aan zijn laars. Als iedereen dat zou doen zou het een grote bende in de maatschappij worden.” De openbaar aanklager eiste 3 maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar.

De Raaltenaar reageerde geëmotioneerd: “Ik word afgeschilderd als crimineel, dat ben ik niet. Wij respecteren de bouwstop, daar kan de gemeente ook niets aan doen. De hele situatie het een enorme impact op het hele gezin. We hebben door alle negatieve publiciteit vele tienduizenden euro’s schade opgelopen.” Ook verklaart Pronk gechanteerd en bedreigd te zijn door de gemeente, waarop de rechter inbrak in zijn betoog.

De rechter verklaarde dat Pronk alle schijn tegen had, maar dat het haar ook ontbrak aan bewijs. Daarom ging de Raaltenaar uiteindelijk vrijuit. “Wel merk ik dat het ingewikkeld is om met u te communiceren. Daarom adviseer ik u om een andere verstandhouding met de gemeente te creëren.

De officier van justitie heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.