carmel leerlingen vmbo auf deutsch

De leerlingen van het Carmel College Salland afdeling VMBO hebben donderdag meegedaan aan de ‘Dag van de Duitse taal’. De actiedag moet het vak Duits van zijn stoffige imago afhelpen.

Katja Janssen, docent Duits op het Carmel College: “Ik geef les aan tweedejaars leerlingen. Vanaf het tweede leerjaar krijgen leerlingen bij ons op school Duits. Het is prachtig om te zien hoe leerlingen zich ontwikkelen en een taal eigen maken. Ik probeer afwisseling in de lessen te geven door bijvoorbeeld gebruik te maken van YouTube, songteksten, een Duitse tv-serie als ‘Lena und Cem’, maar ook door typisch Duitse materialen uit Duitsland mee te brengen naar de lessen. Op deze manier staan de lessen dichterbij de belevingswereld van de leerlingen en in combinatie met de methode, hoop ik mijn passie voor de Duitse taal over te kunnen brengen naar de leerlingen.”

Stipt om 12.00 uur gingen de ballonnen in de Duitse kleuren de lucht in. Aan het touwtje mochten scholieren hun Duitse lievelingswoord hangen. Tweedejaars leerlingen van het Carmel College Salland, VMBO kozen woorden als Schraubenzieher, Ente, Ferien, Blume en Freizeit.

In gesprek gaan met leerlingen over het vak Duits stond deze dag centraal tijdens de lessen Duits. “Waarom je iets met Duitsmoet doen? Daar zijn best een paar goede argumenten voor aan te dragen”, zegt Katja. “Allereerst is Duitsland ons buurland en met je buren praten is niet meer dan normaal. In iedere huiskamer is de Duitse televisie te ontvangen en kunnen wij zien en begrijpen wat onze buren bezighoudt, in ernst en in plezier. Met een uurtje rijden zijn wij in Duitsland en het is toch vanzelfsprekend om dan goed te kunnen communiceren. Dat geldt ook voor de Duitse gasten die ons land bezoeken en die wij graag welkom heten en dus te woord willen staan. Wij willen ook graag gastvrij ontvangen worden in de Duits sprekende landen en ons kunnen uitdrukken, omdat communicatie tot goede verstandhoudingen en begrip leidt.”

Katja vervolgt: “Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland. Uiteindelijk hebben de Duitsers en de Nederlanders veel met elkaar gemeen en hebben wij elkaar nodig. Gewoon proberen en ervaren hoe leuk het is om over de grens te praten, te beginnen bij de buren. Dus daarom Duits.”

Uitspraken als ‘Ik dacht dat Duits heel moeilijk zou zijn’, ‘Duits is een hele leuke taal’, ‘naamvallen zijn niet zo moeilijk’ en ‘Als je goed oplet tijdens de les’ werden veelvuldig gemaakt. Op de vraag wie weleens naar Duitsland op vakantie is geweest stak meer dan de helft van de leerlingen de vinger op. Ook konden ze menig typisch Duits gerecht noemen.

“Op het Carmel College Salland gaan we ,zeker ook na deze actiedag ,door met veel enthousiasme door met het geven van het prachtige vak Duits.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.