voormalig dijkgraaf wgs haalt uit naar pvv

Sybe Schaap, jaren de dijkgraaf van Waterschap Groot Salland, haalt in een nieuw boek, flink uit naar de PVV. Dat wat velen uit ongemak liever niet zeggen, filosofeert de VVD-senator gerust bij elkaar: De PVV-werkwijze lijkt verdacht veel op de manier hoe dat in de jaren dertig, kort voor de oorlog dus, ook ging.

Het boek waarin Schaap dat vertelt, komt volgende week uit en de VVD heeft er alles aan gedaan publicatie een beetje uit te stellen. Eerst maar eens die nieuwe bezuinigingen er door krijgen, hebben Rutte en de andere leden voor vrijheid en democratie gedacht. Maar Schaap gaf geen kik. ‘Het rancuneuze gif. De opmars van het onbehagen’ komt volgende week gewoon in de schappen van de boekhandel te liggen.

Ook als waterschapsbaas was Sybe Schaap al een bekend filosoof. Hij doceerde het vak op meerdere plekken in Europa. Af en toe volgde een boek waar Schaap zijn filosofische visie op de wereld geeft.

In ‘Het Rancuneuze gif’ zegt Schaap: “De hedendaagse rancuneuze boosheid krijgt gevaarlijke effecten nu deze gepolitiseerd raakt en de publieke ruimte verovert. De Partij voor de Vrijheid is een uitgesproken exponent van dit proces. De PVV hanteert een formule die veel lijkt op die uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Er worden vijandbeelden gecreëerd, beelden die duidelijk moeten maken hoezeer het eigen bestaan wordt bedreigd. De vijand loert niet alleen van buiten, maar heeft ook complotterende handlangers in het eigen domein. Externe vijanden te over: de Europese Unie, buitenlandse arbeiders, allochtonen, maar voor alles de Islam en de representanten daarvan.”

Schaap hoopt met zijn boek op een inhoudelijk discussie over en met de PVV.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.