voetbalprominenten trekken volle zaal

Petra Streng

De zaal was gevuld met zo’n honderd betrokkenen scheidsrechters, (bestuurs)leden van voetbalverenigingen, sponsoren, leden en relaties van de DSV. Hans Kraay jr., oud-voetballer, trainer en tv-analyticus, Elrie Bakker-Derks, voorzitter van de KNVB district Oost en Bas Nijhuis, scheidsrechter betaald voetbal, gingen fel in debat met elkaar en met de aanwezigen. Theo Solen, de voorzitter van de jubileumcommissie van de DSV praatte de avond gevat aan elkaar.

Verschillende onderwerpen kwamen snel achter elkaar aan de orde. Zo ging Elrie Bakker-Derks in op het belang van de voorbeeldfunctie en de impact van televisie en kranten. De media zouden meer stelling moeten nemen. De scheidsrechter zou ook achteraf gevraagd kunnen worden te beoordelen hoe hij het deed, dat maakt hem menselijk. Accepteer dat er fouten gemaakt worden op de velden. Nijhuis zei dat hij na de wedstrijd soms in gesprek gaat met de pers of met mensen in de bestuurskamer. Dat hoort er bij. Er spelen veel belangen mee. Scheidsrechters hebben zeker een voorbeeldfunctie.

Bakker-Derks zei dat alle kleine jongens kennismaken met voetbal op tv. Ze zien het Nederlands Elftal en dat zijn hun helden. Dat wat op televisie komt is waar iedereen zich aan spiegelt. Verbaal en non-verbaal gedrag dat je vaak ziet wordt de norm. Op dit moment wordt binnen de KNVB gewerkt aan het thema sportiviteit. Helaas is dat nodig. Kinderen moeten rituelen leren zoals elkaar een hand geven na de wedstrijd. Met rituelen kun je bepaald gedrag stimuleren. Als je nooit verliest is een overwinning ook niet leuk. We moeten nadenken over hoe we dat aan kinderen en hun ouders kunnen leren. Hans Kraay ad rem: “En die ouders moeten elkaar ook verplicht een hand geven”.

Nijhuis vertelde naar aanleiding hiervan dat zij wel eens wedstrijden gefilmd hebben waarbij ze ook van de ouders langs de lijn opnamen maakten. Ze keken die film met hen terug. Het bleek erg confronterend voor de ouders om hun eigen gedrag langs de lijn te zien. Bakker-Derks: “De KNVB is bij veel clubs bezig om opleidingen tot scheidsrechter te bieden. Laat voetballers vroeg in de rol van de scheidsrechter gaan. Het is ook belangrijk dat kinderen spelregels leren en niet alleen technieken”.

Na de pauze, met een hapje en een drankje, ging de avondvoorzitter in op vragen uit de zaal. De jongste aanwezige, Daan Wesselink uit Lettele, was met zijn vader Gerard, beide scheidsrechter, als eerst aan de beurt. En Gerard wilde wel wat zeggen: “Thuis hebben de vrouwen ons gevraagd om te zeggen dat Hans Kraay eerst eens naar de kapper moet, zijn snor bij moet werken en zich fatsoenlijk moet kleden. Dan kunnen zij op maandagavond gewoon gezellig beneden blijven”. Gelach klonk uit de zaal.

Hanneke Schaap, de enige vrouwelijke scheidsrechter in het betaald voetbal, vroeg aan Bakker-Derks wanneer het een paradepaardje wordt van de KNVB dat er meer vrouwen komen in het betaald voetbal. Bakker-Derks reageerde fel: “Waarom moet dit geregeld worden? Dames, sta op, ga aan de gang en doe het gewoon. Laat zien wie je bent en wat je kunt”. Verenigingen moeten intern wel beter kijken waar meisjes en vrouwen functies kunnen bekleden waar hun kwaliteiten tot hun recht komen. Hans Kraay zegt hierop dat hij en een collega-trainer een paar jaar geleden onderling zeiden “Zullen we haar een beetje helpen”, toen Vivian Peeters haar eerste wedstrijd floot. “Ze heeft heel goed gefloten. Die wedstrijd had uitvergroot mogen worden”.

Alweer reageert Bakker-Derks fel: “Hoezo, wij gaan haar helpen? Daarmee zet je een vrouwelijke scheidsrechter op een andere plek dan een man. Daar moeten we mee ophouden”.

Nijhuis vertelde dat het belangrijk is om als scheidsrechter veel van spelers te weten. “Henk Vos is nogal eens vol agressie. Hij kwam een keer woedend op me af. Toevallig had ik een foto van hem gezien in het AD waar hij op zijn buik voor de vijver met zijn Koi-karpers lag. Ik vroeg hem: “Henk, hoe is het met je vissen?” Hiermee was meteen de emotie van de situatie gehaald”.

Daan Wesselink wilde van de aanwezigen nog graag weten wat hun advies voor jonge scheidsrechters is. Kraay: “Heb plezier. Als jij uitstraalt dat je plezier hebt, dan hebben de jongens op het veld dat ook”. Bakker-Derks zegt dat het heel goed is als je ambitie hebt. Blijf je ontwikkelen, bezoek trainingen, praat met ervaren scheidsrechters.”

Nijhuis raadt aan altijd jezelf te blijven. “Pik dingen op waar je wat mee kunt, maar blijf jezelf. En blijf doorgaan. Hoe meer fouten je maakt, hoe sterker je wordt”.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.