vmbo leerlingen ccs gaan internationaal

Vanaf maandag 12 maart staat de uitwisseling centraal op het VMBO in Raalte. Zondagnacht zullen tien derdejaars leerlingen, onder begeleiding van twee docenten, vertrekken naar Estland. Zij zullen daar in de stad Tartu in gastgezinnen verblijven en een week meedraaien op de school.

Maandagnacht zullen eveneens tien leerlingen, met twee begeleidende docenten, vertrekken, maar dan op weg naar Finland. Zij zullen intrek nemen in gastgezinnen in de stad Lahti. De leerlingen hebben op school voorbereidende bijeenkomsten gehad. Daarnaast hebben zij al per email contacten gelegd met het gastgezin.

Met de social media van tegenwoordig, zijn contacten al snel gelegd. Zo hebben de groep leerlingen die naar Estland en Finland gaan beide een speciale facebookpagina aangemaakt. Op deze manier communiceren ze al enige tijd met de buitenlandse school. Voor sommige leerlingen is dit de eerste keer vliegen of de eerste keer in een gastgezin verblijven.

Gedurende de week zal Engels de voertaal zijn. Docente Katja Janssen geeft naast Nederlands ook Duits op het VMBO en heeft van een Estse leerlinge Isabel begrepen dat de leerlingen in Estland ook Duits en Russisch in het weekrooster hebben. Voor haar een prachtige kans en zeker een uitdaging om in Estland Duitse les te gaan geven.

Voor de leerlingen die naar Estland gaan staat er donderdagavond een feestavond op het programma. Beide landen zullen o.a. typische Nederlandse en Estse gerechten klaarmaken.

Zowel leerlingen als docenten hebben de afgelopen tijd al veel geleerd over Finland en Estland. Cultuur verschillen, eetgewoonten, muzieksmaak, vrijetijd besteding. Samen met de leerlingen zijn de docenten al enige tijd aan het aftellen.

Dinsdag 13 maart zal een groep van 25 leerlingen uit Italië een week te gast zijn op het Carmel College Salland in Raalte. Deze groep leerlingen zullen verblijven in gastgezinnen van de huidige tweedejaars leerlingen en samen een week op school ervaren.

Mevrouw Modderkolk en mevrouw van Dooremolen hebben speciaal voor deze uitwisseling een programma gemaakt met o.a. een excursie naar Amsterdam, speurtoch door Raalte, speciale lessen op school aangeboden door diverse docenten. Ook hier zal de voertaal Engels zijn.

Hoewel sommige leerlingen het nu best spannend vinden om Engels te praten zullen ze volgende week al snel merken hoe je al doende snel je spreekvaardigheid kunt verbeteren. Naast de spreekvaardigheid ontwikkelen de leerlingen zich ook op het gebied van sociale vaardigheden.

Al met al staat voor vele leerlingen een spannende week voor de deur waarin ze veel nieuwe ervaringen zullen opdoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.