vijfde techniekdag onderwijs nieuwleusen

Momenteel is de werkgelegenheid in een aantal technische branches wat minder dan voorheen maar de toekomstperspectieven voor jongeren blijven groot. In diverse technische sectoren zal namelijk de komende jaren een grote groep oudere werknemers de branche verlaten. Wanneer straks de crisis achter ons ligt, zijn de huidige jongeren dan ook hard nodig om de leemtes op te vullen. Daarom continueren we de jaarlijkse techniekdag Nieuwleusen met als credo: blijven investeren om ook in de toekomst voldoende geschoolde werknemers in de techniek te hebben. Zonder techniek geen innovaties en economische vooruitgang.

Op donderdag 12 april wordt voor de vijfde keer de Techniekdag Onderwijs Nieuwleusen georganiseerd. Het is een initiatief van de Industrie Kombinatie Nieuwleusen (IKN) in samenwerking met alle basisscholen en het Ag-nieten College. Veertien bedrijven in Nieuwleusen zetten op die dag de deuren open voor groep 7 en 8 van alle basisscholen in Nieuwleusen en het eerste jaar van het voortgezet onderwijs. Overdag maken leerlingen kennis met de techniek in twee bedrijven, niet alleen door te kijken maar ook door zelf aan de slag te gaan. Leerlingen ontdekken zodoende waar en hoe al die vanzelfsprekende producten gemaakt worden en welk vakmanschap daarbij komt kijken. Martin Luinstra, voorzitter IKN: “De IKN vindt dat er fantastische beroepsmogelijkheden en toekomstperspectieven zijn in de techniek. Dit moet alleen meer onder de aandacht van leerlingen en ook hun ouders of verzorgers gebracht worden en dat kan met deze techniekdag. Voor de scholen is het een prima ge-legenheid om techniek, een verplicht onderdeel van het onderwijsprogramma, verder te ontwikkelen samen met de bedrijven”.

Voorbereiding op school

De docenten van groep 7 en 8 van de basisscholen en de docenten van het eerste leerjaar van het Agnieten College bereiden samen met medewerkers van bedrijven de techniekdag voor. Leerlingen gaan dus niet on-voorbereid naar de bedrijven toe. Dit jaar is het techniekthema ‘De molen’ en kunnen alle leerlingen meedoen aan een wedstrijd ‘De best werkende molen’ en aan ‘3D Sketch Up tekenen’. De werkstukjes komen te staan bij opleidingscentrum de Grift (De Grift 12) en zijn op donderdag 12 april tussen 18.30 en 20.30 uur door iedereen te bewonderen. Er zijn ook prijzen aan verbonden.

Spectaculaire opening en programma

Op 12 april vindt om 8.45 uur bij Ten Kate Motoren de opening plaats. Alle deelnemende leerlingen zijn daarbij aanwezig. Een van de collegeleden van de gemeente Dalfsen verricht de openingshandeling met een spectacu-laire openingsact. Direct daarna gaan de leerlingen naar het bedrijf waar zij hun ochtendprogramma hebben. ’s Avonds van 19.00 tot 20.30 uur zijn de leerlingen met hun ouders van harte welkom bij de beide bedrijven waar de leerling overdag is geweest. Ouders kunnen dan ook kennismaken met het bedrijf en de activiteiten die hun kind heeft gedaan.

Deelnemende bedrijven

De volgende bedrijven nemen deel aan de techniekdag: De Sprong Metaal, Arcabo Stacaravans BV, Hoekman Roestvaststaal BV, Aannemersbedrijf Heetebrij BV, Ten Kate Motoren BV, Stacon Plaatbewerking BV, Luinstra Watermanagement BV, De Grift bouwopleidingen, Selecsys, Brandweer, Kassenbouw Wildeboer en Installatie-bedrijf Schiphorst.

Voor meer informatie neemt u contact op met Martin Luinstra (T: 0529-484315; M: 06-29078601; E: mar-tin@luinstra.nl) of Gerard Venneman (M: 06-30303716; E: bureauvenpro@tele2.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.