verdachte overvallers moeten vrij

Vier van de vijf werden op 15 december aangehouden, nadat de politie intensief onderzoek naar de vier had gedaan. Ze werden destijds in Almelo gepakt. In de auto waarin ze zaten, trof de politie onder meer een slagermes, een muts, touw, petjes en een panty aan.

Vier van de vijf moesten donderdag voor de rechter verschijnen. De vijfde, een 15-jarige Raaltenaar, moest zich woensdag al voor de rechter verantwoorden. Laatstgenoemde wordt ook in verband met de woningoverval in Raalte gebracht. Dit gebeurde achter gesloten deuren, omdat de verdachte minderjarig is.

Donderdag kwamen slechts twee van de vier opgeroepen verdachten opdagen op de zogeheten pro forma-zitting. De advocaten van de twee aanwezige verdachten vonden het onnodig om de verdachten nog langer vast te houden. De raadsman van de 19-jarige Raaltenaar zei dat zijn cliënt die dag niet met een verkeerd idee de auto in was gestapt. “Hij stapte in om te ‘chillen’ in plaats van een overval te plegen. Hij zit nu ruim drie maanden vast. Die jongen moet gewoon terug naar school.” Volgens de advocaat gaf de 19-jarige in chatgesprekken (waarin de plannen voor de overval gesmeed werden) in de voorbereiding altijd aan niet mee te willen doen. De politie pakte de overvallers aan de hand van een ‘ip-tap’ (vermoedelijk worden op die manier gegevens van internetgebruikers afgetapt).

De rechtbank toonde echter weinig medeleven met de leergierigheid van de verdachte. Die vond het van een groter maatschappelijk belang dat de 19-jarige verdachte in voorarrest blijft. “Zeker in een periode waarin ontzettend veel van dat soort overvallen gepleegd wordt.”

Ook de raadsvrouw van de tweede aanwezige verdachte wilde dat het voorarrest van haar 24-jarige cliënt opgeschort werd. “Mijn cliënt ging naar Almelo om te chillen.” Hij zou onderweg zijn geweest naar een Toto-café. In de eerder genoemde chatgesprekken werd zijn naam, volgens de advocate, niet eens genoemd. De verklaring van een andere verdachte, waarin zijn naam wel genoemd wordt, is volgens de raadsvrouw leugenachtig.

De rechtbank gaf ook aan dit verzoek geen gehoor. Omdat beide verdachten nog in hun proeftijd zaten toen ze gepakt werden, het maatschappelijk belang groter is dan het persoonlijk belang en er mogelijk nog meer zaken aan de jongemannen gelinkt worden besloot de rechtbank dat de mannen in voorarrest blijven.

De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt plaats op 31 mei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.