stamhoeve zorgboerderij in natuurlijke omgeving

“Mensen met een verstandelijke beperking zijn meestal de mensen die zorg geboden wordt. Wij draaien het om”, zegt Sylvia Visser van de Stamhoeve aan de Wijheseweg in Raalte. “De mensen met een beperking die bij ons wonen, krijgen op De Stamhoeve betekenis in het verwelkomen en verzorgen van anderen. Ze gaan werken vanuit hun talent en passie en doen waar zij goed in zijn.”

Sylvia Visser woont met haar gezin op de Stamhoeve aan de Wijheseweg in Raalte. Daarnaast biedt ze aan zes mensen met een verstandelijke beperking een woon- en werkplek. Een seniorenappartement moet nog gebouwd worden. “We willen een plek zijn waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samen bouwen aan een actieve en betrokken samenleving, op basis van onderling respect.

Het ComputerAtelier is een mooi voorbeeld van ‘andersom werken’. Sylvia: “Jongeren met een verstandelijke beperking werken bij ons op Apples en bouwen websites, ontwerpen logo’s en maken nieuwsbrieven, natuurlijk onder leiding van een ervaren vormgever. We zijn een maand geleden gestart en het blijkt een gat in de markt. Samen met de jongeren gaan we op zoek naar hun talent, door aan te sluiten op hun belevingswereld. De jongeren combineren het computerwerk met werken in de buitenlucht of cateringwerk. Er zijn drie jongeren gestart en we hebben nu al meer ruimte voor nog meer jongeren.”

De Stamhoeve houdt er een natuurlijke levensstijl op na. Voor de bouw en inrichting in ’t Natuurlijk Huus inspiratiebron geweest. Je komt bij de Stamhoeve een groendak tegen, de hoeve maakt optimaal gebruik van de zon, er wordt gedacht aan een nieuw gebouw van strobalen en in de aanplant kom je veel eetbaar groen tegen.

“Voor die aanplant kunnen we nog best helpende handen gebruiken. En daarom doen we op 16 en 17 maart mee aan de landelijke vrijwilligersdagen van NlDoet. We gaan de biologische fruitboomgaard verder aankleden. Er komt een singel naast met streekeigen beplanting, zoveel mogelijk eetbaar. Rondom de bomen gaan we een omheining plaatsen van duurzaam kastanje hout voor de toekomstige kippetjes, met daaromheen fruitstruiken voor onze taarten. Op vrijdag planten we bomen en struiken onder leiding van de stichting Natuur Anders uit Deventer, die ons de bomen van de boomgaard en de nieuwe singel geschonken hebben. Op zaterdag plaatsen we de omheining en planten we de fruitstruiken. Tijdens lunch en afsluitende borrel deelt een koor arbeidsvitamines uit met het zingen van swingende Afrikaanse liederen.”

“We klussen beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur en de koffie staat om 9.00 uur klaar. We nodigen iedereen uit mee te komen doen. Maar alleen een kijkje komen nemen mag natuurlijk ook. Het koor zingt om 13 en om 15.30 uur. Een mooie manier om kennis te maken met De Stamhoeve, in vol bedrijf. Want het ComputerAtelier interviewt ter plekke de werkers, maakt foto’s en maakt hier een nieuwsbrief van.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.