rijk wijst erkenning nedersaksisch af

Het Nedersaksisch, waaronder het dialect in deze regio valt, wordt definitief niet erkend als regionale taal of minderheidstaal. Dat heeft minister Spies meegedeeld aan initiatiefnemer Munniksma. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bescherming van de regionale taal zinvol en mogelijk is. Toch is het Rijk is niet bereid wet- en regelgeving aan te passen.

Teleurstellend, vindt de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma: “Voor het Rijk is het slechts een formaliteit deze opwaardering door te voeren. Dat het hier geen extra inspanning voor wil leveren, is teleurstellend.”

Erkenning van het Nedersaksisch heeft als consequenties dat het Rijk op een aantal gebieden zijn beleid zal moeten intensiveren, wet- en regelgeving moet wijzigen en er financiële consequenties voortvloeien uit de opwaardering. Om die reden noemt de minister erkenning ‘niet opportuun’.

De betrokken Nedersaksische overheden leggen zich er niet bij neer. Zij organiseren op 16 april een bijeenkomst in Drenthe met Kamerleden, de Rijksuniversiteit Groningen en streektaalorganisaties om de minister tot een ander inzicht te laten komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.