procee en oors bent u zo getrouwd……

Op dit moment loopt er een voorlichtingscampagne van onze beroepsorganisatie onder de titel: “Zo zijn wij niet getrouwd”. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel mensen niet precies meer weten wat ze hebben geregeld in hun huwelijksvoorwaarden.

Goede reden voor veel mensen om een afspraak te maken met hun notaris.

Huwelijksvoorwaarden

Huwelijksvoorwaarden is een overeenkomst tussen echtgenoten waarin ze afspraken maken op welke wijze zij de financiële zaken tijdens hun huwelijk willen regelen. Het maken van huwelijksvoorwaarden is een van de lastigste akten. Je gaat nu al een aantal zaken vastleggen, terwijl je niet in de toekomst kunt kijken. Vragen die tijdens een bespreking naar voren komen, maar waar vaak geen antwoord op gegeven kan worden zijn: “Hoe gaat de onderneming in de toekomst lopen”, “blijven beide echtgenoten werken als er kinderen komen”, “werkt de echtgenote van de ondernemer ook indirect mee in het bedrijf”,”moet de niet-ondernemer ook een gedeelte van de waarde van het ondernemingsvermogen meekrijgen bij scheiding” etc. Bij het vastleggen van de afspraken tussen echtgenoten kan het goed zijn om de redenen aan te geven waarom de echtgenoten overgaan tot het opstellen van huwelijksvoorwaarden. Dit kan van belang zijn bij een eventuele echtscheiding van de echtgenoten.

Wijzigen huwelijksvoorwaarden

Huwelijksvoorwaarden wijzigen was tot voor kort niet eenvoudig. Aan de rechter moest de reden voor wijziging gemotiveerd worden aangegeven, met daarnaast een opgaaf van de vermogenssamenstelling van beide echtgenoten. Achterliggende reden was dat door het wijzigen van de huwelijksvoorwaarden er geen schuldeisers van een echtgenoot benadeeld mogen worden.

Sinds 1 januari 2012 kunnen huwelijksvoorwaarden worden gewijzigd zonder tussenkomst van de rechter. Dit betekent dat het veel gemakkelijker wordt om gedurende het huwelijk de huwelijksvoorwaarden aan te passen aan de huidige situatie van de echtgenoten (mits beiden akkoord). In dat kader is het van belang, net zoals bij testamenten, om in ieder geval vijfjaarlijks te (laten) bekijken of de huwelijksvoorwaarden nog voldoen aan de huidige situatie en zo nodig te laten aanpassen.

Opheffen huwelijksvoorwaarden

Echtgenoten kunnen ook altijd hun huwelijksvoorwaarden gaan opheffen. Ze zijn dan vervolgens in wettelijke gemeenschap van goederen gehuwd. Ook huwelijksvoorwaarden kunnen sinds 1 januari worden opgeheven zonder tussenkomst van de rechter. Bij de keuze tussen wijzigen of opheffen van huwelijksvoorwaarden spelen meerdere zaken een rol, onder andere fiscaal. Hierover kan door de notaris advies worden gegeven.

Wijziging financiële spelregels

Niet alleen het wijzigen of opheffen van huwelijksvoorwaarden is gewijzigd per 1 januari, ook een aantal financiële spelregels die gelden tussen echtgenoten. Zo moet er rekening mee worden gehouden, dat in het nieuwe huwelijksvermogensrecht (dat ook geldt voor alle bestaande huwelijken!) de zogenaamde nominaliteitsleer is verlaten. Dit betekent dat als echtgenoten elkaar geldbedragen ter leen verstrekken, de uiteindelijke hoogte van de geldvordering af kan hangen van het resultaat van de daarmee samenhangende belegging. Dit resultaat is lang niet altijd gewenst.

Echtgenoten kunnen bij huwelijksvoorwaarden van deze wettelijke regeling afwijken. Zo kan als hoofdregel in de huwelijksvoorwaarden worden gekozen voor de nominaliteitsleer, met de mogelijkheid om bij schriftelijke overeenkomst vervolgens andersluidende afspraken te maken.

INFORMATIE?

Voor nadere informatie kunt u met ons contact opnemen. Wij staan u graag te woord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.